Йордан Йорданов: Приемането на бюджет‘2019 е голям вот на доверие за нас като екип

Снимка: Община град Добрич

Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Бюджетът на общината беше гласуван и одобрен единодушно от общинските съветници. Какъв ще е ефектът от този бюджет?

Йордан Йорданов: Това е голям вот на доверие за нас като екип. Бюджетът беше гласуван с много малки, бих казал незначителни допълнения и корекции. Основната рамка се запази. Как биха го усетили гражданите? Това е най-големият бюджет, който Добрич е виждал може би за повече от 15 години. Като акцентът тази година е насочен към образователна инфраструктура, конкретно към детски градини и ясли. Ще бъдат санирани сградите на няколко детски градини. На всички детски заведения ще бъдат подменени дограмите. Също така ще бъдат изградени по-високи и хубави огради. От една страна родителите да са спокойни за сигурността на децата, от друга страна да успеем по някакъв начин да противодействаме на вандалските прояви. Но тъй като бюджетът в цифри е най-големият за последните години – 66 млн. лева за тази 2019-та, включващ и европейските проекти, бих казал, че той върви с натрупване и приоритетите от миналата година, които не са изпълнени, а те са доста на брой, тъй като в града се реализира най-големият проект до момента, така нареченият воден цикъл, те са преходни, затова казвам, че бюджетът е с натрупване. Това, което сме заложили от миналата година и влиза в тази като изпълнение, ще бъде завършено, плюс надграждането на всички тези всички тези приоритети в сферата на образованието. Няма да пропусна да кажа, че ще санираме над 40 сгради до края на тази година. Ще бъде рехабилитирана над 30 км общинска пътна мрежа, включително с нови тротоари и осветление. Това, което ние всички чакаме толкова много години, ще бъде реализирано тази година. И не защото са избори, а защото цял мандат работихме върху началото на административния процес по водния цикъл. В средата на мандата започнахме реализацията на водния цикъл и вече в края го завършваме. Но пък това ще ни даде спокойствието, че след завършването на водния цикъл и асфалтирането на улиците, вече няма да имаме пропадане на пътна настилка, защото загубите на вода се намаляват, подземните и невидими течове също. А и няма как да не отчетем факта, че хората са много доволни, защото водоподаването има налягане и е нормално, там, където са свързани към новия водопровод. Това е двоен ефект за всички нас – от една страна нормалното водоподаване, от друга страна – новата инфраструктура, която ще бъде изградена след приключване на водния цикъл.

Фокус: От тук нататък какво ще е бъдещето на жилищния блок „Добрич“? Все още този казус остава без решение, бяха предложение варианти, обмисляте ли нови?

Йордан Йорданов: Аз бих казал, че през последния месец, включително и на извънредните сесии се изговориха много спекулативни твърдения. Така или иначе най-добрият вариант за нас  беше това, което предложихме на последните три сесии. Не се прие за съжаление от общинските съветници, не се прие от най-голямата група, от всички други групи се прие. Но ние продължаваме да разработваме варианти по простата причина, че тези хора са чакали над 33 години. От една страна справедливостта не е тяхна страна, от друга – централната градска част няма облагороден вид. Всичко това във времето създава изключително много неудобства не само на необезщетените собственици, но и на всички, които живеем в този град. Не можем да си позволим един такъв дългогодишен казус и проблем да бъде оставен на безвремието. Защото ако ние не предложим други варианти, това означава, че ние абдикираме от отговорност, която носим. По тази линия сме мислили с колегите и на последната сесия направихме предложение, което ще намери място на сесията през февруари и там ще предложим следния модел. Тъй като средствата за завършване на блока са от порядъка на 4 млн. лв., ние ще предложим краткосрочен кредит в диапазона от 500 000 до 800 000 лв. и цялото общинско имущество като обезщетение на един бъдещ изпълнител. Обезщетението, което възнамеряваме да дадем в случая, е с оценъчна стойност към момента е 2 млн. лв., но ние правим една стъпка напред и казваме, че на акт 16 когато този блок бъде завършен, според оценителя би струвало (само общинската част) около 3,5 млн. лв. Предстоят ни няколко динамични дни, за да можем да се опитаме максимално конкретно да оценим нашата общинска собственост, за да можем да вземем решение какъв краткосрочен кредит ще ни е нужен. И от там вече да възложим процедурата и се надявам, тъй като е и сложна процедура да има проявен интерес от страна на строители, защото по този начин ние не даваме финансов ресурс на строителя, а му даваме собственост, която всички знаем, в градовете пазарите са различни, но няма сигурност, че тази собственост може да бъде продадена на цената, която ние сме определили.

Фокус: В социалната сфера как ще се отрази бюджетът, имам предвид какво е предвидено за годината като социални помощи?

Йордан Йорданов: Ние винаги сме полагали грижи, при това доста големи, със социална насоченост. Тази година сме увеличи бюджета за безплатните карти за градски транспорт за пенсионери. Същата така имаме безплатни карти за учениците. Ако миналата година се възползваха определен брой хора от тези безплатни карти, то тази година очакваме да имаме ръст с около 20% на потребителите на тези карти. Смятам, че това е добра общинска политика да се грижим и за тези, които са отдали живота си да го има този град и за тези, които ще градят неговото бъдеще. В Общината има над 13 социални услуги, с които се справяме. Те са насочени както към нуждаещите се в общината, така и към потребители от други общини в областта. Като областен град Добрич привлича нуждаещи се извън неговите рамки. Те също използват нашите социални услуги. Смятам, че социалната политика, която водим е изключително балансирана и добре поднесена за всички нуждаещи се.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА