Йордан Младенов, БСП: Общественото напрежение завладява страната и предсрочните избори са неизбежни

За актуалната политическа обстановка в страната и параметрите на бюджет 2019, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Йордан Младенов, депутат от „Коалиция за България“.

Фокус: Г-н Младенов, какъв е вашият коментар на актуалната политическа обстановка в страната с оглед на исканите остави на вицепремиер, на правителството?  Според  Вас отиваме ли към предсрочни избори или напротив управляващата коалиция ще успее да се стабилизира?

Йордан Младенов: Относно политическата обстановка в страната, вижда се общественото напрежение завладява нашата страна. Протести вече има не само в столицата, но и в  различни градове и исканията са най-различни. Масово е недоволството срещу проблемите в различните сектори. Има огромна пропаст, която управляващите не виждат, пропаст между управляващите и хората. Липсват ясни перспективи, ясни секторни политики. Огромната опасност, която имаме като нация е, че ние изчезваме, в демографски срив сме, раждат се все по-малко деца, а и все по-малко млади хора се насочват към терминала на летището и напускат нашата страна. Отделно пред бизнеса проблемите са големи. Има липса на работна ръка, и то голяма, а от друга страна държавата с нищо не подпомага и с нищо не стимулира малките и средните предприятия в нашата страна. Все повече се задълбочават и социалните неравенства,  а в същото време се опитват да ни внушат всеки ден, че нашата страна се развива добре, че имаме икономически ръст, че пенсиите на нашите майки и бащи са достатъчни, че заплатите са достатъчни хората да издържат своите деца. Проблемите във всяка една от сферите са задълбочени. Няма достъп до качествено образование, растат неграмотни деца, благодарение на калпавия закон, който преди година вкараха, в който децата от 1 до 5 клас преминават без да имат право да остават. В здравеопазването проблемите са още по-големи. Всяка година харчим приблизително 10 милиарда лева, а хората нямат достъп до качествено здравеопазване. Да не говорим за корупцията. Имаме всеобхватна корупция, на всички нива. Виждаме какво се случва в последно време с Агенцията за българите в чужбина. Пари, които се източват и пробиват не само нашата държавна сигурност, а и пробиват държавната сигурност на целия ЕС, където се очаква България да получи критики и евентуално проблеми при влизането в Шенген. За оставката на Валери Симеонов – тя е цинична срещу най-уязвимите хора. Всяка човешка и политическа етика изисква неговата оставка и ако той сам не я подаде аз се чудя къде беше премиера през цялото това време и той не му я поиска. Защото отговорността е не само на вицепремиера Симеонов, а и на премиера Борисов, и на цялото правителство. Тя даже вече е закъсняла и след това, което се случи и в Агенцията за българите в чужбина, аз мисля, че изборите са вече неизбежни и това е единствената алтернатива, единствения хоризонт и на това Народно събрание, и на това правителство, да се отиде на нови избори и суверенът – народът,  да каже кой ще управлява през следващите години с ясни и конкретни цели, с ясна програма, която да извади България от това блато, в което 27 години ние затъваме.

Фокус: В парламента предстоят дебатите по бюджет 2019, а решението на социалистическата партия е да не се регистрира в пленарна зала, но да се включи в дебатите. Какъв е Вашият коментар за параметрите на Бюджет 2019 и за това какво ще се случва в залата?

Йордан Младенов: Относно регистрирането да кажа няколко думи. Всички помним недалечната 2013 година, когато ГЕРБ в опозиция всеки ден през трибуната казваха, че е задължение на управляващите да си осигурят кворума при започване на заседание на Народното събрание. Виждаме, че това е проблем на днешното мнозинство, въпреки, че то стартира със 126-128 народни представители, а в някои моменти то се подкрепя от колегите от ДПС, а в други от колегите от партия „Воля“ и стигаше до доста по-големи цифри. Мисля, че е задължение на управляващите да си осигурят кворум. Ние ще бъдем в Народното събрание, ще бъдем с нашите предложения за алтернативен бюджет, които представихме. Защото се вижда, че в този бюджет за 2019 година с едната ръка са взема, а с другата се дава. Това е един предизборен бюджет, бюджет на оцеляване на това правителство, и вместо да промени данъците, да даде повече средства на средната класа, на по-бедните хора, те вдигат данъците на най-бедните с това, че се слагат данъци на старите коли например. Всичко, което се ползва от обикновения човек се облага с допълнителни данъци. А от друга страна със средства, които ще събира допълнително бюджета, ще се увеличат средствата за администрацията предизборно. Аз не съм против увеличаването на заплатите в администрацията, защото знам, че там има хора, които работят за много ниски заплати, но не виждам в тази администрация да се направи някакъв опит за реформи. Администрацията през всички тези години се увеличава, парите за нея са повече, а реформи в самата администрация няма, има раздути щатове, които поглъщат доста средства. БСП предлага свой алтернативен бюджет, който представихме пред различни представители на синдикати, работодателски организации, лекари, учители. Ние предлагаме гарантиран икономически растеж, инвестиции в българското производство и разбира се мерки за преодоляване на бедността и намаляване на неравенствата. Това, което е един от основните проблеми в нашата страна.

Фокус: Да погледнем и към регионите. Вие сте депутат от Пазарджишки регион, какво се случва в него и какво според Вас трябва да се промени?

Йордан Младенов:  Пазарджик е поредния регион, на който държавата е обърнала гръб. Няма пари за сериозни инфраструктурни проекти, от които зависи не просто облагородяването на нашите общини, но и икономическото развитие. Много години вече говорим за Западния околовръстен път на Пазарджик, за ремонт на пътя Пещера-Батак, а това не са ремонти само на някакви пътища, а те ще дадат и възможност за икономическо развитие на нашата област, защото повече туристи ще достигнат до малките общини Брацигово, Ракитово, Пещера. Имаме чудесни населени места като Равногор, Дорково, Костандово, които имат възможност за развитието на туризма, но разбира се това идва и, чрез инвестиции на държавата и тя да погледне към своите градове и по-малки села. Огромен е икономическият проблем в нашата област. Ние все повече отиваме назад и приличаме на Видин и Сливен, изоставащите области, ние отиваме натам, защото държавата по никакъв начин не участва съвместно с общините за привличане на инвеститори. Говорим за зони за развитие на бизнес около Пазарджик или в другите общини, но за съжаление това го няма. Сметищата са един друг проблем, изградиха се нови, но сега предстои рекултивирането. От една година и половина в Народното събрание слушаме колко пари са отделени, а не започва рекултивацията. В земеделието продължава практиката за отглеждане на технически култури, няма повече субсидии за зеленчукопроизводството, за животновъдството, за тези култури, с които Пазарджик и областта са били известни през годините и, в които имат традиции.
Ваня НИКОЛОВА