Йордан Младенов, депутат от БСП: Направих петицията в защита на резерват „Купена“ най-вече като гражданин, за който община Пещера е важна

Депутатът от БСП Йордан Младенов, който е от Пещера, инициира петиция и подписка в защита на резерват „Купена“ и за връщането му в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО. Броени дни след началото на инициативата, Радио „Фокус“ – Пазарджик го потърси за коментар.

Фокус: Г-н Младенов, Вие инициирахте петиция в защита на резерват „Купена“ и по-точно за връщането му в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО. Какъв е поводът за тази ваша инициатива и какво постигнахте на този етап?

Йордан Младенов: Направих петицията най-вече като гражданин, за който община Пещера е важна. Чрез нея гражданите имат възможност да покажат своето мнение. Тя е в защита на това резерват Купена да намери отново мястото си под егидата на ЮНЕСКО, но е и израз на несъгласие срещу бягството от отговорност от страна на властите в Пещера. Убедени сме, че решението на община Пещера да откаже да отговори на съвременните изисквания е взето задкулисно, без да бъде уведомена местната общност, а и съветниците в Общинския съвет. Вместо това бяха направени различни опити да се избяга от отговорността от страна на община Пещера и да се прехвърли вината на други институции, а вината си е изцяло на общинското ръководство в Пещера.

Фокус: Вашата он лайн петиция колко подписа събра до този момент?

Йордан Младенов: Вече над 250 подписа има събрани. Освен он лайн петицията аз от днес съм входирал искане на разрешение от кмета тази петиция да бъде поставена в централната част на Пещера, където жителите на града ще могат да се подпишат. Това не е само моя инициатива, тя бе провокирана от оформилия се дебат в социалните мрежи. Там много жители на Пещера, а и не само, ме потърсиха за мнение и коментар, изразяваха недоволството си и за това реших това тяхно недоволство да бъде изразено под формата на петиция и да бъде представено на кмета и на общинските съветници, за да могат евентуално да поправят грешката си и отново да възстановим резерват „Купена“ в ЮНЕСКО като един съвременен биосферен резерват. Изразиха се много и различни мнения по въпроса. Прехвърлят се отговорности на предишни управления, на РИОСВ, на Горското стопанство. Аз мисля, че трябва да спрем с това прехвърляне на отговорности и да кажем какво ще направим ние и сега за следващите поколения. Като малък, а и сега съм ходил в резервата и съм видял неговото богатство, както на растения, така и на животни. Това трябва да се използва не само като марка за град Пещера, а и за развитието на туризма. Говорим усилено през последните години, че Пещера ще се превърне в привлекателна туристическа дестинация, а вместо това явно се опитваме да се отдалечи от това с вземането на подобни решения.

Фокус: В какъв срок предвиждате да бъдат активни петицията и подписката?

Йордан Младенов: Срокът, който съм си дал за себе си е до края на месец септември. През това време ще се види каква е активността по петицията. Ако тя продължава ще продължим и след този срок, ако няма активност, събраните подписи с мненията на хората, ще бъдат предадени на общинските власти. Интересното в петицията е и това, че една част от хората, които са пещерци, но живеят в чужбина имат много ясно отношение, изразяват мнението си без притеснение, боли ги за нашия град. Явно хората си дават сметка, че след време ще се върнат отново да живеят в Пещера и искат тя да е същото китно градче, каквото е била в годините и да се развива успешно в бъдеще.

Фокус: В свое официално становище РИОСВ-Пазарджик заяви, че това е обратим процес, т.е резерватът може отново да бъде вписан като биосферен в ЮНЕСКО. Какво е вашето мнение?

Йордан Младенов: Точно така, за това е и петицията. Идеята е да поправим грешките на управляващите в момента и да се вземе решение от страна на Общинския съвет, да се задържи кмета на общината да подготви всички необходими документи и да участваме отново и действително да върнем резерват „Купена“ на престижното място, където е, забележете, от 1977 година.

Ваня НИКОЛОВА