Йордан Младенов, депутат от БСП: Новият бюджет трябва да отговаря на интересите на хората

По повод готовата бюджетна рамка за следващата година и проведените приемни в област Пазарджик от депутата от „БСП за България“  Йордан Младенов, Радио „Фокус“ – Пазарджик го потърси за коментар.

Фокус: Г-н Младенов, какъв е вашият коментар за бюджетната рамка за следващата 2018 година?

Йордан Младенов: Бюджетът за следващата 2018 година трябва да отговаря на интересите на хората. А хората в страната се вълнуват от четири неща – здравеопазване, образование, доходи и сигурност. Ако погледнем към здравеопазването, ще установим, че най-важен за хората е достъпът до болниците, но той не е осигурен, защото те или са фалирали, или нямат лекари и консумативи. Оказва се, че новият бюджет не предлага решение на този проблем. Друг голям проблем в здравеопазването са скъпите лекарства. Само с 32 000 лева е увеличен бюджетът за лекарства и медицински изделия, а за администрацията на министерството с 1,6 милиона лева. Хората не ги интересува какво става в администрацията, а как те могат да имат достъп до по-евтини лекарства. Освен това осезаем е и недостигът на медицински сестри и лекари. Управляващите не искат да вложат средства в откриването на нови учебни заведения за медицински сестри и лекари.  Ето например в нашата област Пазарджик, идеята за такъв Медицински колеж остава нереализирана.

Фокус: Един от приоритетите на повечето партии е образованието, там има ли промени?

Йордан Младенов: Управляващите твърдят, че има реформа в образованието, но на практика тя не се усеща от хората. Напротив, увеличава делят на децата, които напускат училище, а родителите не могат да си позволят да ги изпратят в учебните заведения, защото нямат средства. Друг проблем е неравенството сред самите училища. В големите градове училищата имат все повече ученици. Те имат и по-големи бюджети, а децата имат възможност за по-добро образование. В малките населени места се закриват всяка година все повече училища. Недопустимо е частните училища да получават финансиране от държавния бюджет. С новия бюджет за 2018 година не се променя почти нищо в сферата на образованието. В икономиката липсват кадри, защото няма последователност и обвързаност на образованието и бизнеса. Подкрепяме увеличаването на заплатите на учителите, но трябва да се промени политиката в образователния сектор.

Фокус: Вие организирате приемни в различни населени места от Пазарджишки регион. Какви проблеми поставят хората?

Йордан Младенов: По време на приемните, които организирахме в различни населени места от област Пазарджик, чухме проблемите на хората. По време на приемната в Пазарджик бяха поставени въпроси, свързани с размера на пенсиите, със социални теми, с невъзможност за закупуване на лекарства, проблеми с ТЕЛК-овете.  Тези малки наглед въпроси, могат да се решат, чрез големите, какъвто е бюджетът за следващата 2018 година. Той е един от лостовете, които могат да помогнат за отпадане на малките проблеми на обикновените хора. Народните представители от социалистическата партия ще продължат да се срещат с хората от малките населени места и от градовете, не само да чуят техните проблеми, но и да се опитат да им помогнат, чрез прилагане на практика на определени политики, които са насочени към здравеопазването и социалната сфера.

Ваня НИКОЛОВА