Йордан Николов: Около 130 деца танцуват в Ансамбъл „Гайтан“ в момента

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Йордан Николов, председател на Фондация „Гайтан“ и хореограф на Ансамбъл „Гайтан“, в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Николов, разкажете ни как и кога създадохте Ансамбъл „Гайтан“.

Йордан Николов: Вече 18 години Ансамбъл „Гайтан“ е във фолклорното поприще. През месец март 2000 година още като студент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и професионален изпълнител в Ансамбъл „Пирин“, реших да създам Ансамбъл „Гайтан“ и така вече 18 години смело продължаваме напред. Началото, разбира се, изобщо не беше лесно, особено във време, когато масово се съкращаваха щатове в областта на културата и читалищата. Но пък желанието от моя страна да работя и да се развивам като хореограф беше много голямо и се радвам, че вървим по правилния път и се развиваме с Ансамбъл „Гайтан“ и Мъжка фолклорна певческа група „Огражденска четворка“.

Фокус: Какво точно правите в Ансамбъл „Гайтан“ през всички тези години? Какво успяхте да реализирате досега и с какво се гордеете най-много?

Йордан Николов: Ансамбъл „Гайтан“ е една моя сбъдната мечта. Това е една формация, в която се обучават деца и възрастни от 6- до 66-годишна възраст. През годините успяхме да се утвърдим като един представителен средношколски състав, а в по-късните години като един добър любителски състав. Имаше един период от време, когато реализирайки спектакъла „На тебе Пирин планино“ даже сведохме нещата до професионално изпълнение, наемайки професионални танцьори, за да реализираме този проект, който беше с премиера в зала 1 на Националния дворец на културата. Имаме множество концерти в България и извън пределите й, разбира се, съвместно с Мъжка фолклорна певческа група „Огражденска четворка“. След толкова години, няма начин да не се чувствам горд и изпълнен със задоволство, но винаги казвам, че има още на къде да се развиваме и има още какво да се търси и реализира. Ние не спираме работата си, защото всяка година за поредното издание на „Оро се вие, цървули се кинат“ „Огражденска четворка“ издава самостоятелен диск. Тази година дискът, който представихме на нашите гости на фестивала беше петият пореден албум със заглавие „Вино и любов“. Състои се от 15 песни, като във всяка една от тях се пее или за вино, или за любов, а в много от песните се пее и за двете. Много са нещата, с които бихме могли да се похвалим. Аз лично се чувствам горд и задоволен от това, което правим, защото виждам децата, които идват да танцуват с какво желание го правят и дори идват 20 минути по-рано на репетиции.

Фокус: Колко души в момента наброява Ансамбъл „Гайтан“?

Йордан Николов: Като изключим първата година, когато започнахме с около 40 деца, сега децата никога не падат под 100. В момента имаме около 130 деца, заедно с по-големите и с представителния танцов състав на Ансамбъл „Гайтан“. За едно населено място, каквото е село Първомай, това не е никак малко и се радваме, че приобщаваме децата към нас. Получава ни се това да въртим магическата пръчка, с която правим магията фолклор и се радвам, че има обратна връзка между нас като ръководители и децата от друга страна.

Фокус: Кои са певците в Мъжката фолклорна певческа група „Огражденска четворка“?

Йордан Николов: „Огражденска четворка“ е един квартет, който много спонтанно се показа на музикалния хоризонт. В състава на квартета влизат: Георги Срадков, който е секретар на Читалище „Димитър Благоев“ в село Първомай; Красимир Тасев, който е музикален педагог в детската градина в село Първомай; Валери Манчев, който има свой собствен бизнес, свързан с хлебопроизводство и сладкарство, но пък майка му дълги години е секретар на читалище „Мануш войвода“ в село Долна Рибница и той от малък е закърмен с българските традиции и фолклора; и аз – Йордан Николов. Бих казал, че ние най-малко сме певци, завършили някакво музикално образование, но пък за сметка на това пеем от дълбините на сърцата си и някак ни се получават нещата.

Натали СТЕФАНОВА