Йордан Спасов, земеделски производител: Въпреки извънредното положение, продължаваме да работим с пълни сили, защото трябва да залагаме основата за новата реколта

Снимка: ИА "Фокус"

Йордан Спасов, председател на земеделската  кооперация в кв. „Кирково“ на Велики Преслав, пред Радио „Фокус“- Шумен

 Фокус:Г-н Спасов, върви ли работата на полето, време ли е за сеитба на слънчоглед?

Йордан Спасов: Въпреки извънредното положение, продължаваме да работим с пълни сили, когато времето ни позволи,  защото трябва да залагаме основата за новата реколта. Използвахме хубавото време през февруари за сеитба на 500 дка с грах и 300 дка нова люцерна.  Започнахве сеитбата на слънчогледа, дъждът прекъсна тази кампания, но имаме пълна готовност да засеем площите, които сме предвидили за маслодайната култура. Помагат ни дъждовете в нашия район, засушаването, което се наблюдава в Добруджанския край, при нас го няма. Есенниците са в добро състояние. В периода 8-10 февруари, когато падна дъжд примесен със сняг и се образува известна снежна покривка,  а температурите се понижиха до минус 12-минус 10 градуса успяхме да наторим с азот всички площи. След един месец сме подхранили с първата доза от амониев нитрат. Имаме готовност, предварително сме осигурили торовете и след още един месец, а може и по- късно, зависи от състоянието на културите, да подхраним с още една доза. Имаме готовност да започнем и борба с плевелите в есенниците. Като цяло сме се подготвили добре за пролетната работа. Сега, след падналия дъжд, механизатори, монтьори, а и във връзка с извънредното положение са освободени от работа и са у дома, да се пазят, да си пазят здравето си, а когато времето се стабилизира ще се явят отново и ще продължим работата на полето.

Фокус: Зимата беше необичайно топла, но все пак отрицателните температури, за които споменахте, засегнаха ли посеви, наблюдава ли се измръзване?

Йордан Спасов: Не, няма измръзване. Посевите бяха в много добро състояние в периода на отрицателните температури, във фаза братене, добре вкоренени. Основота, ядрото се запази и нямаме поражения от ниски температури.

Фокус:Колко слънчоглед успяхте да засеете вече?

Йордан Спасов:500 дка слънчоглед, но сме планирани 2 700 дка. Сеитбата на маслодайната култура започнахме на 20 март. При хубаво време ще успеем да приключим само за няколко дни. Закупили сме две нови сеялки за редова сеитба, високо производителни, правят много точна сеитба и наистина видяхме какво е тяхното предимство. Царевица сме планирали да засеем около 2000 дка, от която 1 700 дка за зърно и 300-400 дка за силаж.

Фокус: Как се справяте  в условията на  извънредно положение и въведени противоепидемични мерки, макар, че за земеделската работа често казваме, че е завод под небето, т.е. на открито?

Йордан Спасов: Спазваме стриктно мерките, около 10 души са постоянните работници. Раздали сме им ръкавици и маски. Спазваме отстояние от 2 метра, да не се събират повече от двама души на едно място. Знаете, че имаме и кравеферма. Там също работят ежедневно 10 души, спазват се мерките. Всеки е наясно, че трябва да се опази здрав, за да продължим производството. Имаме опасения да не се счупи цената на млякото. Мандрата, на която предаваме млякото търгува със САЩ и Канада, прави износ на сирене и кашкавал, а знаете, че границите са затворени. Нещата са много сложни и липсата на реализация на продукцията ще доведе до състресения и в животновъдството. Засега няма промяна в изкупната цена на млякото.

Ивелина ИВАНОВА