Йордан Тодоров: Протестите в Асеновград ще продължат, докато проблемът с ромското население в града не бъде решен  

снимка: Радио "Фокус" - Пловдив

 

Полицейското присъствие в Асеновград остава засилено, след като треньори и деца от отбора по гребане в града бяха нападнати и бити от група роми. Днес се гледа и делото срещу деветимата задържани за хулигански прояви с изключителен цинизъм и дързост спрямо младите спортисти. Припомняме, че заради напрежението в Асеновград представители на всички власти се събраха в града, за да набележат мерки за справяне със ситуацията. Това обаче не отказа хората отново да излязат на протести снощи. Повече ще научим от организатора на протеста Йордан Тодоров в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Господин Тодоров, първо, към снощния протест – как премина той, имаше ли групи, които създаваха напрежение и каква е ситуацията в града към момента?

Йордан Тодоров: Не. Снощният протест мина по-спокойно от предишния. До 10.00-10.30 часа беше всичко нормално. Към 11.00 часа се разпръснаха двете групи и имаше ударени лица от полицаите.

Водещ: Каква е ситуацията към момента?

Йордан Тодоров:  Ситуацията в момента горе-долу е нормална. Ние чакаме как ще се развият нещата с подсъдимите – дали ще имат мярка за неотклонение или ще ги пуснат. Дано да не ги пуснат, защото това няма да е добре за гражданите, никой не иска те да бъдат пуснати.

Водещ: По-спокойни ли са хората в Асеновград, след като властите се ангажираха с гарантирането на реда?

Йордан Тодоров: Да, спокойни сме. Протестите не се правят, за да се създават безредици, а за да видят хората, че сме недоволни от това, което става. Не може да дойдат вкъщи от махалата или откъдето и да е и да започнат да бият децата ни. Никъде не сме отишли да бием никой. Смятам че го показваме и няма до тяхното ниво да паднем.

Водещ: Този случай изолиран ли е в Асеновград или напротив – не за първи път се случва подобно нещо?

Йордан Тодоров: Не за първи път се случва, но точно такова и до такава агресия не се е стигало. Да дойдат 100 човека да бият едни деца на 10 до 16 г., това за мен е недопустимо, все едно живеем в 16-ти век.

Водещ: Смятате ли, че проблемът ще бъде трайно решен или имате опасения, че ситуацията би могла да се повтори, след като вече полицейски екипи не дежурят толкова активно?

Йордан Тодоров: Ромите заплашват, че вечно няма да има полицаи и тогава ще си отмъстят. Аз не знам кой на кого трябва да отмъщава. Ние сме потърпевшите, а те командват какво ще става тук в града. Не мога да разбера кой на кого ще отмъщава. Ако тръгнем да си отмъщаваме, това значи, че до безкрай ще бъде. Важно е новодошлите роми да се върнат там, откъдето са дошли и постройките, които са ги направили в частни имоти, да се бутнат от общината. Така малко от малко да се нормализира ситуацията. Самите местни роми казват, че не искат новодошлите.

Водещ: Местната власт всъщност готова ли е на подобни стъпки?

Йордан Тодоров: Вчера вицепремиерът Валери Симеонов увери, че ще предприемат някакви действия и чакаме да видим какво ще стане. Оттук нататък си продължаваме с тези мирни протести и чакаме да видим правителството и общината какво ще направят по въпроса.

Водещ: За довечера разбрахме, че също се предвижда протест, както и изключително масов такъв в неделя. Вярна ли е тази информация?

Йордан Тодоров: До неделя всеки ден ще има протести, докато не видим, че има нещо конкретно направено. Ако няма нищо конкретно направено, протестите ще бъдат подновени. Не може да дойдат в центъра на Асеновград 150 човека, въоръжени с брадви, колове и лопати, и да ни бият децата. Това не зная някой дали мисли, че може постоянно да бъде така. И кой родител ще си остави децата да му ги бият? Няма такъв, нали?

Водещ: Какво, според вас, поражда тази голяма агресия от страна на ромското население в града?

Йордан Тодоров: Според мен държавата стигна до това нещо ромите да се имат за недосегаеми. Те не плащат данъци, не плащат осигуровки, не работят и само чакат на помощи. А тези помощи ние им ги даваме и си мислят, че ние сме задължени да им ги даваме. Оттам се получава тази агресия на ромите към българите. Ние не сме задължени да ги храним, да им плащаме сметките за ток и водите. Оттам идва цялата работа. Не е от сега, не от днес този въпрос. Това е от 20 г., 25 г. насам. Те си мислят, че има се полага всички, а ние трябва да плащаме за това.

Водещ: Очевидно е, че те доказват липса на страх от властите. А как изглеждаше обстановката в Асеновград преди въпросния случай? Как се разбираха местното население с общността в ромските гета?

Йордан Тодоров: По центъра никой не ги е докосвал, никой не ги е провокирал. Движили са се свободно, обикаляли са по града. Било ни е неприятно да ги гледаме как се събират на тумби по 10-15 човека, но никой не ги е закачал. Проблемът е, че те се имат за недосегаеми. Протести ще има до неделя включително, а ако проблемът не бъде решен- ще подновим протестните си действия.

Виктория МЕСРОБОВИЧ