Йордан Цонев, ДПС: Решението да се финансират вероизповеданията беше взето при президента Румен Радев, не е сделка между ГЕРБ и ДПС

София. Решението да се финансират вероизповеданията беше взето при президента Румен Радев, а не е сделка между ГЕРБ и ДПС. Това каза народният представител от ДПС Йордан Цонев, който прочете декларация от името на парламентарната група по повод Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цонев коментира изявлението на председателят на БСП Корнелия Нинова, че отхвърлянето на ветото на президента е поредната сделка на ГЕРБ и ДПС, цената на която е да се опростят задълженията на Мюфтийството чрез Закона за вероизповеданията. Той припомни, че решението да се финансират вероизповедания е било взето при два поредни Консултативни съвета за национална сигурност в президентството през 2017 г. „Това решение е взето със съгласието на президента и с лидерите на всички партии, включително и с г-жа Нинова. По настояване на президента се задейства процедурата по промени в закона с цел финансиране, за да се прекъснат всички финансови зависимости от чужбина. Бяха ли там БСП? Бяха. Поставят ли националната сигурност над партийния интерес? Не“, коментира депутатът от ДПС.
Цонев заяви, че законопроектът не действа и затова трябва да бъде променен, защото в него е имало две грешки. „И стана така, че православието получи своите пари и свещенослужителите получиха своите заплати. А тези, които получаваха заплати от Република Турция – нямат заплати“, коментира той. „От името на ДПС искам да заявя категорично, че финансирането на Главното мюфтийство в частта със заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС, а е въпрос от калибъра на националната сигурност. Не трябва да си играем на политика за сметка на националната сигурност. Малко преиграхте, г-жо Нинова, и трябва да отидете при президента да го попитате дали това е пазарлък на ДПС. Няма да допуснем този въпрос да бъде разглеждан като партиен на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА