Кабинет за обучение по първа долекарска помощ ще бъде разкрит в Центъра по превенция и спорт във великотърновското село Балван

Велико Търново. Кабинет за обучение по първа долекарска помощ ще бъде разкрит в Центъра по превенция и спорт във великотърновското село Балван. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Благовеста Факирова, председател на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново „Янтра 2001“. Тя посочи, че партньор по реализацията на този проект е Областният съвет на БЧК. Предвижда се новият кабинет да заработи след няколко месеци. В него доброволци от червенокръстката организация ще обучават децата как да оказват първа медицинска помощ в различни ситуации. Той ще бъде оборудван с необходимата техника и материали, благодарение както на БЧК, така и на Съюза на пивоварите в България, които са основен партньор на Сдружението. „Когато децата идват в Центъра, за да провеждат занимания на площадките по пътна и пожарна безопасност, ще посещават и новия кабинет. Тук ще  има доброволец от БЧК, който ще им покаже как да оказват първа помощ при необходимост“, посочи Благовеста Факирова. Тя допълни, че до края на месеца предстои да бъде подписано споразумение между Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР, РД „Пожарна безопасност и защита на населението, и БЧК и Съюза на автомобилистите, които са най-новите партньори на организацията. Председателят на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ допълни,че съвместно със Съюза на автомобилистите през месец април ще бъде разкрита и нова площадка за приложно колоездене.

„Фокус“ припомня, че Центърът за превенция и спорт в село Балван бе разкрит през декември 2016 година. Основната  цел е там децата и младежите да се обучават с практически и теоретически занимания, осигуряващи мерки за тяхната сигурност. Децата и младежите от цялата община придобиват знания и умения за поведение при бедствия и аварии и за оказване на първа помощ в училище и извън него. Те се запознават с проблемите, свързани с наркотиците и трафика на хора. В средата на миналия месец в село Балван бяха разкрити две детски площадки към Центъра за превенция и спорт – за пътна и пожарна безопасност. Двете площадки са създадени по проект на дирекция „Пътна полиция” и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Велико Търново. Те са резултат на партньорството на институциите с Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници, дарителската организация „Св. Иван Рилски“ и Съюза на пивоварите в България.

Надежда КРЪСТЕВА