Казусът за изграждане на многоетажен паркинг в центъра на Пловдив ще бъде решаван с широко обществено обсъждане

Пловдив. Казусът за изграждане на многоетажен паркинг в центъра на града, на мястото на сградата на бившата ТЕЛК на ул. „4 януари“ до Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, ще бъде решаван след обществено обсъждане. Това стана ясно след среща между институциите и гражданите, която се проведе в общината, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. На срещата, домакинствана от кмета Здравко Димитров, присъства областният управител Дани Каназирева, директорите на двете училища Соня Киркова и Анета Вълева, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и граждани от района.

„Открити сме за диалог, нищо насила няма да се строи, въпросът ще се реши след широко обществено обсъждане“, каза кметът на Пловдив, но въпреки това изрази мнението си, че централна градска част има нужда от нов паркинг. Тепърва обаче ще се преценява как точно ще бъде осъществено заложеното решение в предишния мандат. „Ще търсим най-удачният вариант“, добави Димитров и подсказа, че ще се мисли за промяна на досегашния проект.

Областният управител Дани Каназирева също изказа позицията си, като уточни, че след проведените разговори днес и постигнатия диалог, проектът в сегашния му вид ще бъде спрян. Тя добави, че оградата на Хуманитарната гимназия, чиято сграда е паметник на културата, няма да се мести, а ул.“4-ти януари“, до гимназията, ще бъде обособена като пешеходна зона със зелен пояс. Тя също е на мнение, че за намиране на най-доброто градоустройствено решение по казуса ще се проведе обществено обсъждане.
„За мен най-важно е интересите на двете училища и на децата да бъдат защитени. Да бъде гарантирана сигурността на учениците, като не допуснем преминаването на МПС покрай учебното заведение в посока бул.“Марица-юг““, заяви Каназирева.
По думите й, ако ул.“4-ти януари“ извежда колите от паркинга към бул.“Марица-юг“, както е по стария проект за построяване на многоетажен паркинг, това означава повече шум, повече замърсен въздух, повече задръствания на движението в тази зона и по-голям риск за децата.

„Това, което ми дава надежда е, че започва нова ера в община Пловдив, дано се запази този стил, за да очакват гражданите и всички останали заинтересовани лица нещо по-добро“, каза директорът на Хуманитарната гимназия Соня Киркова. Тя поясни, че е дошла на срещата с ясната нагласа да не отстъпва от собствената си позиция по отношение на старата идея за паркинга, заради което по нейна инициатива започна и онлайн петиция. Но след разговорите с общината и областната администрация Киркова е на мнение, че трябва да се прави това, което е най-добре за града. „Бих приела всеки проект, който е благоприятен и добър за хората, за живущите там и за децата. Когато се съгласят всички тези хора и аз ще бъде съгласна“, добави Соня Киркова. Тя изказа дълбокото си убеждение, че този стил на работа в общината ще се удържа и в бъдеще.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов поясни, че сградата на ТЕЛК не е годна да бъде ремонтирана и тя с категоричност трябва да се бутне, а входът за многоетажния паркинг трябва да е откъм бул.“Цар Борис Трети Обединител“. Улица „4-ти януари“ трябва да стане пешеходна зона, като това ще доведе до изчистване на района, където сега има кал, който замърсява въздуха за живущите и децата в училищата в близост. Районният кмет обясни, че проектът е спрян и той ще бъде преработен.

Цветана ТОНЧЕВА