Калина Петрова, къща-музей „Иван Вазов“ в Берковица: Преди 140 години  Иван Вазов пристига в Берковица,  за да бъде председател на Окръжния съд

 

Преди 140 години  Иван Вазов пристига в Берковица,  за да бъде председател на Окръжния съд, каза за Радио „Фокус“ – Видин Калина Петрова, уредник в къща музей „ИВан Вазов“ в Берковица. Тя посочи, че първоначално Иван Вазов е бил на служба в Русе, но но заболява белодробно и по препоръка на лекарите се премества в планинския град Берковица. „Вазов пътува от Русе до Лом с австрийски кораб , от там наема файтон и пристига в Берковица. Бил е облечен в униформата на съдия – с черен редингот, със залтни еполетни копчета и червена фуражка. Иван Вазов живее в няколко къщи в Берковица, но  последната къща,в  която пребивава е запазена. Това е голяма къща на търговец –бей, търгувъал със сърмени платове“, каза Калина Петрова. Тя допълни, че Иван Вазов пребивава в Берковица 17 месеца – от 7 март 1879  до  18 септември 1880 година и завинаги свързва името си с града.“Това е активен творчески период за Иван Вазов, тук пише поемата „Грамада”, повестта „Митрофан и Добридолски“ , разказа „Белимелецът“, прочутото си стихотворението „Малини““, казва Калина Петрова.  Иван Вазов е вторият и последен съдия на Окръжен съд – Берковица. „Минавайки години след това през Берковица Вазов възкликва: А тебе, Берковице, привет благодарствен от твоя случаен някогашен гостенин“, казва Калина Петрова.

Пред паметника на Вазов в двора на Трето основно училище „Иван Вазов“ днес ще бъдат  положени венци и цветя и ще бъде изпълнена кратка литературна програма. След тържествената част ще бъде открита фотоизложба във фоайето на училището на тема: „Иван Вазов и Берковица“.

Анна ЛОЗАНОВА