Калин Василев, организатор: Пролетта е най-благоприятното време за провеждането на кампании за почистване

Снимка: Информационна агенция "Фокус

Над 70 доброволци и ентусиасти, сред които и лекари, направиха в неделя мащабна екоакция около основната сграда на Старата болница във Велико Търново и почистиха района. Теренът беше потънал в боклуци и растителност от десетилетия. Инициативата е на небезизвестната в старата столица група „TurnovoRuns“, които поемат подобна кампания за пореден път. Организаторите споделят, че се зареждат от желанието на хората да помагат, а повече за последната акция, прочетете в интервю с Калин Василев, един от организаторите.

 

Фокус: Г-н Василев, нека направим обобщение на това как протече вчерашната акция, колко души се включиха и какво постигнахте като резултати?

Калин Василев: Още в самото начало дойдоха около петдесет човека, които в последствие станаха около осемдесет. Дойдоха и четири – пет цели семейства, с по две – три деца. Едното семейство беше дошло с фиданки и дръвчета, и храстчета от рози, които искаха да засадят след почистването. Хората бяха страшно много. Освен това персоналът от родилното отделение донесе метли и лопатки. Цялата кампания трая около два часа. По мои наблюдения, при подобни акции, след втория час, хората започват да се преуморяват. Пък и мисля, че е предостатъчно, все пак. И на втория час, след като погледнахме камарата с боклука, със задоволство установихме, че сме събрали около 140 – 150 чувала, плюс сигурно около 5-6 кубика със изсъхнали клони, съчки и листа. Случи се наистина нещо невероятно.

Фокус: А персоналът от Отделението включи ли се в почистването, казахте, че са ви помогнали с материали?

Калин Василев: Да, разбира се. И те се включиха, дори не само персонал от периметъра на Стара болница, но дойдоха и няколко лекари от Нова болница, както и няколко акушерки от Родилното, имаше шофьори на линейки. Като цяло нашата информационна кампания сред медицинското съсловие не беше чак толкова силна, ние по-скоро се фокусираме върху хората, които да дойдат и да върнат нещо обратно на отделението.

Фокус: А как всъщност Вие популяризирате вашите кампании – основно чрез социалните мрежи ли?

Калин Василев: Да, това се случва на 90% от социалните мрежи, но този път бях направил няколко плакатчета, които раздадох на различни хора, които от своя страна ги разлепиха из града. Искам да Ви кажа, че имам много идеи за популяризиране на нашите инициативи, но сами се досещате, че всичко е свързано с някакъв бюджет, а ние се издържаме само и единствено от дарения. Мога да кажа дори, че ние почти нямаме никакъв бюджет и ако имаме повече средства, тогава може да се помисли и за съвсем различна стратегия. Медиите ни оказват огромна подкрепа, защото се обаждат, пишат за нас и това е нещо невероятно.

Фокус: Сега, със затоплянето на времето, предполагам, че ще продължите да организирате подобни инициативи? Дали сте си набелязали и други места в града?

Калин Василев: Много хора си мислят, че нашите кампании ще продължат дълго време, но от опит знаем, че всъщност прозорецът за възможности, при които да се чисти, е точно сега – през пролетта. Дойдат ли лятото, големите жеги и буйната зеленина, просто става невъзможно да се чисти. Затова тук имаме и един месец и половина – два, в които ние ще се активизираме. Набелязали сме няколко локации, част от които са свързани с почистване на региони в града – като кв. „Бузлуджа“. След това сме набелязали и няколко места извън града, защото искаме да ги съчетаем с разходка за хората, също облагородяване на две – три местности, които имат много хубави чешми. Има някои чешми , които искаме да почистим и окастрим, което пак е свързано с опазване на природата.

Фокус: В сравнение с предходните Ви инициативи, като че ли, този път се включиха повече хора. На какво го отдавате?

Калин Василев: Може би това е резултат от комплексни фактори – по-широката популяризация, топлото време. Мога да кажа, че идеята ни придобива по-широка популярност. Ние не стоим седнали върху ръцете си, а постоянно правим клипове, колажи, разказващи за това, което вършим. Хората вече започват да си мислят „това е готино и аз искам да се включа в него“. Те искат да дарят част от времето си за нещо смислено, но повече от тях стоят затворени, защото ги е страх и си казват „не искам да бъда първият, който ще направи нещо подобно“. Въпреки това, много от тези, които ни помагат, идват и казват „току що научих за тази инициатива и веднага дойдох“. В интерес на истината вчера, когато беше кампанията, над 50 % от хората, които се включиха бяха нови, аз не ги познавам и никога не съм ги виждал.

Фокус: Обмисляте ли да търсите подкрепа, например от Община Велико Търново, казахте, че предстои облагородяване на няколко чешми в региона?

Калин Василев: Общината ни е помагала и преди – с чували, ръкавици,  с извозването на боклука. Аз съм убеден, че ние ако отправим запитване към тях, със сигурност и те ще намерят възможност за някаква подкрепа. Общо взето, искам да призова всеки, който има желание – да заповяда и да се включи в нашите инициативи, защото това, което правим е нещо уникално и мисля, че трябва да се мобилизират повече хора.

Луиза ТРАНЧЕВА