Калин Василев, „TurnovoRuns”: През януари осъществихме 5-6 акции по почистване на различни места във Велико Търново

Няколко инициативи осъществиха от началото на годината доброволците , които са обединени от две сдружения –„TurnovoRuns” и „Доброволно чистене”. Повече за акциите по почистване, в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново, ни разказа основателят на „TurnovoRuns” Калин Василев.

Фокус: Г-н Василев, по силен начин започна 2020 година за доброволците от сдруженията „TurnovoRuns” и „Доброволно чистене”. Само за един месец проведохте няколко инициативи и акции по почистване във Велико Търново. Разкажете ни повече за тях.

Калин Василев: Благодарение на хубавото време през януари проведохме няколко невероятни акции като доста знакова беше акцията в кв. „Бузлуджа“, където от междублоковото пространство, между 4-5 блока, събрахме 120 чувала с боклук. Мисля, че точно тези инициативи, които се случват в междублоковите пространства са много поучителни, защото малко или много хората виждат от терасите си какво става и със сигурност ги провокираме да се замислят.

Друго нещо, което започнахме и беше планувано още преди време, но се случи през януари заради хубавото време, е че успяхме да накараме хората да помагат целия регион за изглежда добре. Осъществихме няколко почиствания на екопътеки в региона буквално с подръчни материали, тъй като не сме подготвени за такова нещо. Тепърва ще започваме да се разрастваме в тази насока и да развиваме идеята. Група ученици Езиковата, Математическата и Икономическата гимназии ни помогнаха за почистването на две екопътеки, а след това и Римския каптаж в местността Ксилифор. Аз минавам постоянно по тези пътеки и знам, че имат крещяща нужда от облагородяване. Почистихме и коритото на река Янтра зад крепостта Царевец, разклона за село Шереметя и Арбанаси, което също е входна точка за местността Ксилифор, където хората обичат да ходят на чист въздух. Буквално за месец и 10 дни успяхме да осъществим около 5-6 такива акции.  В интерес на истината идеята доста се разрасна и аз лично видях, че в хората има огромно желание това да се случва. И откликът е голям, което неимоверно ни кара да измисляме повече и повече идеи.

Фокус: Миналата седмица времето беше много лошо във Велико Търново, но тепърва предстоят хубави дни. Нека да загатнем какво предстои.

Калин Василев: Този период е най-хубавият за точно такива акции и трябва много бързо да се действа. Ще се опитаме през февруари и началното на март, колкото го позволява времето, да успеем да направим няколко силни акции, защото дойде ли пролетта нашата дейност няма как да се случва заради природата, тъй като всичко се раззеленява и боклуците се скриват от растителността. Тогава живеем в едно лъжовно състояние, че всичко е прекрасно и чисто. Затова и трябва да действаме сега. Замислили сме няколко акции около кварталите, ще повторим и почистването на Чолаковската пътека. Ще издам и една тайна – в кв. „Чолаковци“ има едно изоставено читалище, което има крещяща нужда от облагородяване и ще се постараем да го почистим. Знаем, че читалището няма да заработи, но ще се получи едно символично събитие. Замислили сме и да довършим започнатото в местността Ксилифор, Римския каптаж, както и турската чешма, която е в близост до него, ще бъде облагородена. В личен разговор с ТД „Трапезица“ беше споменато да направим нещо заедно – те да предоставят материали за сковаване на пейки и почистващи инструменти, а ние да доведем хора. Обсъждали да сме да се погрижим и за входовете на града, например от страната на с. Присово има огромно бунище, което ни се иска да почистим. Много места се нуждаят от почистване и облагородяване, но имаме около месец и нещо това да се случи, защото от средата на март или най-късно началото на април дейността ни спира чак до октомври-ноември.

Фокус: Можем ли да кажем ориентировъчно колко доброволци се включват в една акция?

Калин Василев: Между 60 и 80 човека участват в инициативите в кварталите и в лесно достъпните места. Включват се наистина много хора и броят им постоянно расте. Нямаме акция с по-малко от 50 човека и това много ни радва. Искам да използвам и Вас, за да призова хората да ни помагат както с присъствие, така и с ръкавици, а чували вече имаме обещани.

Фокус: Ако обърнете поглед назад, можете ли да направите равносметка какви хора най-често се включат в инициативите? Вие споменахте, че има доста ученици.

Калин Василев: Напоследък има динамика в доброволците. Преди година-две, когато стартирахме с тези акции, имаше малко по-възрастен контингент от хора, докато в последните няколко акции се забелязва приток на млади хора, ученици и гимназисти.

Направихме и пробив в гимназиите, което пък е свързано от своя страна с учители и родители. Например в СУ „Вела Благоева“ има много активни млади учители, които активизират учениците си и вече редовно идват по 10-15 човека. Както споменах, имаме пробив и в ПМГ, и в Езикова гимназия. Мога да кажа, че напоследък се получава много добър микс и симбиоза между поколенията.

Рени АТАНАСОВА