Калин Василев, „TurnovoRuns”: През януари осъществихме 5-6 акции по почистване на различни места във Велико Търново

Велико Търново. През януари осъществихме 5-6 акции по почистване на различни места във Велико Търново. Това каза в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново основателят на Сдружение „TurnovoRuns” Калин Василев. По думите му февруари и март са най-подходящите месеци за подобни инициативи.

Този период е най-хубавият за точно такива акции и трябва много бързо да се действа. Ще се опитаме през февруари и началното на март, колкото го позволява времето, да успеем да направим няколко силни акции, защото дойде ли пролетта нашата дейност няма как да се случва заради природата, тъй като всичко се раззеленява и боклуците се скриват от растителността. Тогава живеем в едно лъжовно състояние, че всичко е прекрасно и чисто. Затова и трябва да действаме сега. Замислили сме няколко акции около кварталите, ще повторим и почистването на Чолаковската пътека. Ще издам и една тайна – в кв. „Чолаковци“ има едно изоставено читалище, което има крещяща нужда от облагородяване и ще се постараем да го почистим. Знаем, че читалището няма да заработи, но ще се получи едно символично събитие. Замислили сме и да довършим започнатото в местността Ксилифор, Римския каптаж, както и турската чешма, която е в близост до него, ще бъде облагородена. В личен разговор с ТД „Трапезица“ беше споменато да направим нещо заедно – те да предоставят материали за сковаване на пейки и почистващи инструменти, а ние да доведем хора. Обсъждали да сме да се погрижим и за входовете на града, например от страната на с. Присово има огромно бунище, което ни се иска да почистим. Много места се нуждаят от почистване и облагородяване, но имаме около месец и нещо това да се случи, защото от средата на март или най-късно началото на април дейността ни спира чак до октомври-ноември“, обясни Калин Василев.

Той отбеляза, че благодарение на хубавото време през януари са проведени няколко акции. „Доста знакова беше акцията в кв. „Бузлуджа“, където от междублоковото пространство, между 4-5 блока, събрахме 120 чувала с боклук. Мисля, че точно тези инициативи, които се случват в междублоковите пространства са много поучителни, защото малко или много хората виждат от терасите си какво става и със сигурност ги провокираме да се замислят. Друго нещо, което започнахме и беше планувано още преди време, но се случи през януари заради хубавото време, е че успяхме да накараме хората да помагат целия регион за изглежда добре. Осъществихме няколко почиствания на екопътеки в региона буквално с подръчни материали, тъй като не сме подготвени за такова нещо. Тепърва ще започваме да се разрастваме в тази насока и да развиваме идеята. Група ученици Езиковата, Математическата и Икономическата гимназии ни помогнаха за почистването на две екопътеки, а след това и Римския каптаж в местността Ксилифор. Аз минавам постоянно по тези пътеки и знам, че имат крещяща нужда от облагородяване. Почистихме и коритото на река Янтра зад крепостта Царевец, разклона за село Шереметя и Арбанаси, което също е входна точка за местността Ксилифор, където хората обичат да ходят на чист въздух. Буквално за месец и 10 дни успяхме да осъществим около 5-6 такива акции“, посочи Василев.

Под думите му идеята за почистване на града се е разраснала, което кара организаторите да измислят все повече идеи.

Рени АТАНАСОВА