Калин Костов, СДС-Свищов: Държавата да погледне по-сериозно на Свищов ще бъде моя лична кауза

 

Калин Костов, кандидат за кмет на Свищов от СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Костов, вие сте добре познат на жителите на Свищов, особено с работата ви към момента в Общинския съвет. Кажете ни защо избрахте да се впуснете в кметската надпревара?

Калин Костов: Аз съм човек, който е роден и израснал в Свищов, въпреки че образованието си съм го получил на други места. Така или иначе сантиментът към родния ми град и обстоятелството, че той в момента е твърде далеч от това, което трябва да изглежда, дори в спомените ми, а какво пък остава за представите ми, са причина да търсим нещо различно, нещо ново, нещо, което може да вдигне нивото. Неслучайно нашият девиз, с който започваме кампанията, е „Свищов заслужава повече“. Не прилича на Свищов да води статистиката за най-бързо обезлюдяващ град и то по официални данни на Националния статистически институт. Очевидно е, че в модела на неговото обществено-икономическо и политическо развитие има нещо сбъркано. Трябват ни хора, които могат да вдигнат нивото. Точно това ни е посланието – че всъщност търсим модел, при който Свищов да се върне към своите традиции и корени. И в неговото управление да влязат хора, които знаят повече, имат по-голям капацитет и в крайна сметка да доведат по-позитивни резултати за града и за населението.

Водещ: Казвате – Свищов не изглежда така, както би трябвало да изглежда, както заслужава. Вероятно и битките, които до момента сте водили в Общинския съвет, са били обвързани с тази ви нагласа за промяна. Можем ли да акцентираме на някои от по-важните и разбира се, спечелени такива?

Калин Костов: Името ми е достатъчно познато на местно ниво. Аз съм човек, който дълги години алармираше, че отношенията между Стопанската академия по времето на бившия ректор Величко Адамов и общината не са тези, които градът очаква от тях, че всъщност има едно недопустимо срастване, при което ректорът упражняваше влияние върху Общинския съвет. Това е нещо, което понастоящем е признато от цялата държава, въпреки че на местно ниво дълго време не се говореше за него. За мен е лична кауза и битката това да накараме държавата да погледне на града по по-сериозен начин. Трасето на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново, което не се знаеше откъде ще преминава и дали ще се избере вариант, който ще бъде изключително неудобен за Свищов, в крайна сметка беше спечелен от нашия град, за сметка на усилията на лобистите, които настояваха за вариант, по-удобен като град Горна Оряховица. И хиляди други каузи, които съм защитавал. В общи линии това са неща, от които градът има нужда. И в крайна сметка става въпрос за град, който има национално значение и трябва да се отърсим от самочувствието на регионален център. Ние сме от градовете, които създаваме тази държава и в крайна сметка имаме и основание да изискваме от нея. Още повече, че в момента ни предстои и една голяма битка. Тя е за бъдещия Дунав мост 3. Дали и кога ще се реализира това нещо, изключително важно е да има вече някакви реални параметри, а не само това нещо да стои като идея, която евентуално в бъдеще някой някога ще започне да работи.

Водещ: Освен това, кои ще са другите сериозни моменти, на които ще обърнете внимание?

Калин Костов: Със сигурност имаме много несвършена работа по отношение на въпросите за сметосъбирането и сметоизвозването. От години общинско предприятие „Чистота“, което осъществява тази дейност, е анклав на ДПС. Може да прозвучи парадоксално, но последните двама управители на общинското предприятие са клиенти на прокуратурата във връзка с нарушение на изборното законодателство, което показва, че дейността по сметосъбирането и сметоизвозването се е превърнала в някаква политическа хранилка на конкретна партия. Неслучайно във връзка с това нещо дойдоха и проблемите със запалването на свищовското сметище. То е симптоматично за това, че през годините контролът, който е трябвало да бъде упражняван, не е упражняван. Имаме страшно много работа понастоящем със състоянието на икономиката в града, липсата на инвестиции. Трябва да се намери нов модел на сътрудничество с висшето училище, което да доведе до създаването на работни места и по някакъв начин да промени модела на обучение, защото и самото висше училище има проблеми, които тепърва трябва да се решават. Тоест имаме две групи проблеми, образно казано. Едните са ежедневните, които има всяко едно населено място и които в кампания в големите градове стават акцент. Това са градоустройствени решения, решения с детски градини, такси, озеленяване, транспорт и т.н. Но при Свищов, заради неговата изолация и забавено икономическо развитие, те се съчетават с едни много по-генерални проблеми за създаване на условия хората на града да останат, най-вече младите експерти и можещите младежи да останат в града, което прави работата в подобен тип населени места много по-трудна.

Водещ: Именно в бърз растеж на икономиката, план за цялостно икономическо развитие – там ли намирате ключа за борбата с този демографски проблем, който за съжаление не важи единствено за Свищов?

Калин Костов: Това очакват хората със сигурност, въпреки че някакви готови решения е много трудно да бъдат предложени, защото тук голяма роля има и държавната политика. Това са тенденции, които са характерни за цяла Северна България, но те особено силно отекват в градовете по поречието на Дунава. Тоест ние не сме някакъв изолиран случай и без държавна помощ и политика на държавата, целенасочена в тази посока, те не могат да бъдат решени. Едновременно с това обаче, каквото и да върши държавата, трябва съответната местна общност да съхрани своя административен и организационен капацитет, за да реализира тези политики. Защото и най-добрите стратегии, и най-добрите планове за развитие ще си останат нещо, което е написано само на хартия, ако няма съответната компетентна администрация и съответната политическа воля на местно ниво, за да бъде реализирано това нещо.

Водещ: Знаете, инициативен комитет издигна кандидатурата на сегашния кмет господин Генчев. Зад нея застанаха няколко политически партии, включително и партньорите ви от ГЕРБ. Става ли битката за града така по-оспорвана, по-тежка?

Калин Костов: Аз не искам да коментирам в детайли политическата ситуация, не за друго, а защото тя сама говори за себе си. Обстоятелство, при което политически партии, които нямат нищо общо помежду си, като ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО, да застанат зад един и същ кандидат, това означава едно единствено – или това е човек с толкова сериозни качества, че става абсолютно безспорна фигура, или става въпрос за някаква задкулисна договорка. Ако градът като състояние и възможности показва развитие, би било първото. Но в случая става въпрос за нещо съвсем различно. Така че този модел, в който партиите застават зад един единствен кандидат, може да има един единствен отговор. И той е, че когато партиите са в управлението, гражданите са в опозиция. Ние точно върху това акцентираме в нашите послания – че голяма част от хората в Свищов, в селата, се чувстват непредставени. Те виждат, че идеологически, ако щете, партиите са дезертирали от основната си роля и всъщност става въпрос за някаква договорка, в която техният интерес сигурно не е защитен. Така че ще водим толерантна кампания. Мисля, че е излишно да се коментира. Самият факт, че няма други кандидати, поне засега, по-малко от 15 дни преди крайния срок за регистрация, е показателен сам за себе си. Чака ни тежка битка за бъдещето на града.

Водещ: Въпреки че има време до официалния старт на кампанията, тя очевидно вече започна, поне в столицата. Толкова ожесточена традиционно ли е по места, колкото я виждаме тук в момента?

Калин Костов: Местната власт традиционно е най-близката до гражданите. Местните общности виждат себе си единствено през най-близките директни представители на политическите партии, а това са именно кмет, общински съвет. На много места, по малките общини особено, общината е основен, да не казвам и единствен работодател. Така че това, което се случва в София на макрониво, където интересите са доста по-сериозни, както по отношение размерите на разпределения бюджет, така пък по места съответните политически формации всъщност се борят за оцеляване и хората виждат пред себе си нещо подобно. Така че по места бих казал, че нещата могат да бъдат много по-ожесточени, отколкото в столицата.

Водещ: За финал, в духа на девиза, с който започнахте, кажете ни какво заслужава Свищов?

Калин Костов: Свищов заслужава прозрачно компетентно управление, с мисъл и отговорност към гражданите. Заслужава отношението на властта към него, включително и на централната, да бъде такова към него, че да го върне обратно на картата на България и на Европа.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА