Калин Маринов, БДЖ: До 20 октомври са в сила промени в движението на 14 влака по различни направления, за пътниците е осигурен превоз с автобуси

Снимка: БДЖ

Калин Маринов, ръководител отдел „Маркетинг“ към БДЖ, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Фокус: Гост в дневния информационния блок на Радио „Фокус“ е Калин Маринов, ръководител отдел „Маркетинг“ към БДЖ. Добър ден, г-н Маринов.

 Калин Маринов:  Добър ден на вас и на слушателите на Радио „Фокус“.

 Фокус:  Да започнем с равносметката за летния сезон, който вече приключи. Как го отчитате, успя ли националният жп превозвач да поеме пътникопотока в летните месеци?

Калин Маринов:  Както всяко лято, основният пътникопоток в летния сезон се пренасочва от големите областни центрове към морските градове Варна и Бургас с цел отдих и почивка. В тази връзка ние имаме традицията да стартираме 30-дневна предварителна продажба с цел да осигуряваме допълнителни седящи и спални места на клиентите, които са заявили пътувания по тези дестинации. По предварителни оперативни данни бих могъл да кажа, че през това лято се наблюдава лек ръст на пътниците спрямо миналата година. Като основно увеличение има на пътуващите на дълги разстояния. Това респективно се отнася и за пътуванията до Варна и Бургас. Увеличение на пътуващите има при възрастните граждани, спад при учащите. И през това лято се наблюдава изключително търсене на билети с резервация за спални места, като бих могъл да отбележа, че имаше дни, въпреки увеличението, което сме дали на спални вагони, в които се усещаше липсата на свободни места за 20-дневен предварителен период. Нямаше някакви особени сътресения през това лято. Смятам, че успяхме да изпълним желанията на нашите клиенти в отпускарския сезон.

 Фокус: С настъпването на есента обикновено се правят промени в графика на влаковете. Какви ще бъдат те този сезон и как ще засегнат пътуващите?

Калин Маринов: През есента пътниците се връщат към нормалния ритъм на работа и пътникопотокът, който сме свикнали да виждаме през лятото, чувствително намалява. Липсата на подвижен състав ни принуждава да предприемем традиционни мерки в тази посока за осигуряване на нормалното движение на влаковете. Като в случая сме принудени транспортиране на слабонаселените влакове с участъци на къси разстояния да извършваме с автомобилен транспорт. Това се прави с цел освобождаване на жп състав, който да бъде насочен във влаковете, където се наблюдава увеличение на пътниците и хроничен недостиг на изправни локомотиви и вагони. В тази връзка от днес до 20 октомври ще бъдат засегнати 14 влака по тези направление, при които ще бъде извършвано транспортиране на пътниците с автомобилен транспорт. Това са участъците Стара Загора – Зимница – Карлово, Дупница – Петрич, Варна – Каспичан и Шумен. Бих могъл да отбележа, че влаковете в тези направления са слабо населени, от порядъка на 15-20 пътници. И това съответно позволява тяхното транспортиране да се извършва с автомобилен транспорт. Създадена е организация да не се нарушава часът на пристигане в крайна гара, като са направени промени в графика на движение на влаковете, основно в часовете на тръгване от начална гара.

 Фокус:  А очаква ли се промяна в цената на билета за пътуване?

Калин Маринов: Промяна в цената на билета няма да има и не прогнозираме такава до края на годината, въпреки че цените не са вдигани и променяни над 8 години.

Фокус: Нещо любопитно. Имаше идея за уикенд влак, който да пътува от Пловдив до Одрин. Какво стана с нея?

Калин Маринов: На 1 юни тази година експериментално пуснахме влака от Пловдив до Одрин, който се движеше само в почивните и празничните дни. За съжаление възникнаха административни пречки, основно с граничните служби от страна на турската администрация. Това е от гледна точка  на разписанието на влака. Очакваме  съвсем скоро те да бъдат отстранени и съответно да подновим движението на влака, само че по различно разписание.

Фокус: Да, а предвиждате ли инициатива с ретро влакове с цел туристическа атракция?

Калин Маринов:  С настъпването на зимния сезон и минусовите температури на практика е невъзможно с парни локомотиви да отопляваме пътнически вагони и да осигурим нормални условия на пътуване на този вид влакове. Затова взехме решение последното такова пътуване да го направим на 22 септември по случай Деня на независимостта по дестинация Черепишки манастир. Бихме могли да се похвалим, че отзивите бяха изключително положителни от страна на нашите клиенти. Над 400 души се възползваха от комбинацията пътуване с ретро влак и посещение на исторически обект. В тази връзка смятаме и догодина да увеличим и разнообразим предлагането на пътуване до подобни дестинации.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА