Калин Чакъров, археолог: Виден покойник от тракийски произход е бил погребан в могилата край Лясковец

Велико Търново. Виден покойник от тракийски произход е бил погребан в могилата край Лясковец. Това каза пред журналисти археологът Калин Чакъров, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Той отбеляза, че въпреки, че археологическият сезон обикновено приключва през октомври, този път времето е позволило разкопките да продължат до месец декември.

„Надгробната могила, която проучвахме се състои от централен гроб и вторични погребвания около централния гроб. Тя е диаметър 50 м и височина 1,50 м. Около нея са били извършвани ритуали, по време на които в памет на покойника са поставени железен сгъваем стол и керамични съдове, някои от които в специална кутия. Впоследствие други хора са погребани в периферията на могилния насип. Погребаните в могилата са били кремирани и останките им са положени в гробните ями с ритуални дарове – глави от животни и късове месо, както и черупки от орехи. Открити са и много разнообразни находки – керамични и стъклени съдове, бронзови монети, златни обеци, колани, верижки и др. В един от гробовете е открит рядко срещан керамичен съд – кана с изображение на човешко лице, чийто стил на изработка напомня за работилниците на Античния керамичен център край Павликени“, обясни Калин Чакъров. Той отбеляза, че прави впечатление, че повечето от поставените керамични съдове са „като за умряло“, защото имат следи от продължителна употреба, липсват дръжки и други части. „Това ги прави нефункционални във всекидневния живот. От един от гробовете произхожда рядко срещан керамичен съд – кана с изображение на човешко лице. Стилът на изработката на съда напомня за работилниците на Античния керамичен център край Павликени“

Археолозите предполагат, че покойникът е виден представител на местното общество и за това могилата е станала притегателно място за жителите в околността. „За обществения статус на покойника съдим по гробните дарове и личните принадлежности на починалия поставени в могилата. Той най-вероятно е бил воин, завърнал се след приключване на военната служба в родното си място, намиращо се в територията на областния тогава град Никополис ад Иструм“, обясни Калин Чакъров.

Рени АТАНАСОВА