Калин Чакъров, археолог: Двудневен Римски фестивал организираме в Античния  керамичен център край Павликени

Първи римски фестивал подготвят в Античния керамичен център в Павликени. Събитието ще се проведе в идния уикенд. Програмата в първия ден ще започне още в 10.30 часа и ще продължи до късния следобед. Повече за събитията, които се предвиждат, както и за направените проучвания в региона през настоящата година, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново  с археолога,  който води проучванията в региона Калин Чакъров. 

 

Фокус: Г-н Чакъров, какво ще включва програмата на Първия римски фестивал, който организирате през уикенда в Античния център край град Павликени?

Калин Чакъров: Програмата ще се развива основно на 2-ри септември, в събота. Мероприятието започва в 10.30 часа и ще продължи до 15.30 часа. Тъй като Античният керамичен център е място, където се е произвеждала керамика, тоест тук са се практикували основно занаяти, поради тази причина на този фестивал ще направим представяне на някой антични занаяти. Ще покажем какво е грънчарство, на място ще има грънчарка, която ще прави съдове на крачно грънчарско колело, в специална работилница. Също така ще има ковачи, монетосекачи, които ще представят как са се секли древните монети. Ще има сготвени по древни римски рецепти ястия. Също така предвиждаме демонстрация на римска екипировка на легионер, както и на антична мода. За всички посетите, които желаят да научат повече, ще има и безплатна беседа из Античния керамичен център. Кулминацията на събитието ще е запалването на пещите за изпичане на керамика, които направихме на скоро и ще направим демонстрация как древните римляни са правили такива съдове.

Фокус: Всичко това е за събота, а какво ще се случи в неделя?

Калин Чакъров: Точно така, всичко това е за събота. Тези пещи, които споменах, че ще запалим, тъй като процесът при тях е много продължителен и огънят трябва да се поддържа повече от 12 часа, готовата продукция ще се извади на следващия ден – в неделя на 3-ти септември. Така, че всеки , който е любопитен и има желание да види какво се е получило, може да дойде тогава.

Фокус: Ще има ли някакъв вход за  посетителите?

Калин Чакъров: Не, всичко ще е абсолютно безплатно през двата дни. Освен това ще има и организиран транспорт от град Павликени до Античния керамичен център, тъй като той се намира съвсем близо до населеното място. Всеки посетител ще има възможност да си купи римска монета или керамичен съд. Ще има и занимания за деца, сред които стрелба с лък. Малчуганите ще могат да си купят различни лъкове, стрели и други играчки от дърво. Погрижили сме се за всички възрастови групи.

Фокус: От къде е възникнала идеята за организиране на събитието и каква е целта му?

Калин Чакъров: Идеята е възникнала още през 70-те години на вече отминалия 20-ти век. Тогава, когато са провеждани първите разкопки на Античния керамичен център от археолога Богдан Султов, той е изградил една база за експериментална археология. През 1979 година за пръв път е направена такава възстановка  с ученици и студенти, облечени като римски работници, които месят глината с вода и в специално работилници са направили възстановки на това как са се правили римски съдове. С този фестивал, който организираме целим за възстановим тази дейност и да направим Античния керамичен център още по-привлекателен за посетители.

Фокус: Фестивалът, който споменахте, веднъж ли е организирано и каква е причината да бъде прекъснато?

Калин Чакъров: Правен е няколко пъти, тъй като са проведени и няколко международни симпозиуми, от където взехме и името на фестивала „Древна Балканска земя“. Те са правени тогава , по идея на археолога , който споменах – Богдан Султов, но тъй като той е починал преждевременно не са продължени. И самият обект замира.

Фокус: Има ли интерес към Античния керамичен център?

Калин Чакъров:  Да, може да се каже броят на посетителите се е увеличил. В края на миналата и началото на тази година осъществихме един проект за консервация и реставрация на античните сгради и пещи, социализация на мястото, посредством подобряване на пътя, който води до тук. Поставихме кошчета, пейки и т.н. , направихме алеи. Извършен бе ремонт и на съвременните сгради. В момента обекта е в осезаемо по-добро състояние. С по-широка медийна разгласа успяхме да привлечем повече посетители, като идеята ни е да го направим още по-привлекателен и хората да идват на място.

Фокус: През настоящата година на обекта вече текат археологически разкопки. На какъв етап са те?

Калин Чакъров: Разкопките започнаха в началото на месец август. През тази година, за втори пореден път, ние работим без финансиране и с помощта на доброволци. Всеки един от тях е с различна професия и според свободното си време, се включва в проучванията. Благодарение на доброволците успяхме напълно да проучим една сграда, която е част от римската вила на Античния керамичен център.

Фокус: До кога ще продължат разкопките?

Калин Чакъров: Седмицата след фестивала, който организираме, ще е финалната. Тогава ще приключим с проучването на обекта, който сме започнали?

Фокус: Има ли открити някакви интересни предмети или Вие сте се концертирали върху проучването на самата сграда?

Калин Чакъров: Има и интересни находки. Като цяло сградата, която изследваме е жилищна. В нея, по всяка вероятност, са живели работници, които са обслужвали имението на богат земевладелец и производител на керамика. Като цяло тя не е представителна като архитектура, защото в нея са живели по-обикновени хора, но това от друга страна е интересно  от научна гледна точка, тъй като обикновено тези сгради, свързани с по-ниски социални слоеве, остават малко в страни и леко пренебрегнати. Обикновено се акцентира върху по-представителните сгради, жилища и светилища, които са по-интересни за широката общественост. Та от научна гледна точка тази сграда е интересна, защото ни дава информация за по-обикновените хора, които са били обслужващ персонал в рамките на това имение.

Фокус: След като за втора поредна година работите с доброволци, имате ли средства да запазите, консервирате и социализирате всичко, което откривате?

Калин Чакъров: Средства, както за разкопки, така и за тази дейност няма. Поради тази причина ще извършим т.нар. „полева консервация“, тоест ще използваме засипване. Както тази сграда е била под земните пластове в продължение на хиляди години, така след приключването на разкопките и извършването на пълно документиране с чертежи, снимки и описания, тази сграда ще бъде засипана, за се чака в един момент, когато има осигурено финансиране, да й бъде направена постоянна консервация и тя да е достъпна за посетители.

Фокус: Предполагам, че и през следващата година ще изготвите проект за финансиране, ако той не  е одобрен ще има ли разкопки с доброволци?

Калин Чакъров: По всяка вероятност и през следващата година ще бъдат подадени документи за държавно финансиране. Продължаваме това начинание, надяваме се в някакъв момент да успеем. Независимо от това дали има осигурено финансиране или не, аз съм доволен от работата с доброволци, тъй като това са хора, които идват и вършат тази работа с желание, не срещу заплащане, правят го с интерес и благодарение на това имаме добри резултати. Дори да имаме осигурено финансиране, с което да се наемат работници, ще се търсят отново и доброволци.

Фокус: Като финал, може ли да Ви върна отново на намерените предмети. Те от бита на обикновените хора ли са?

Калин Чакъров: Да, намерихме такива предмети. Изключително голямо количество керамични съдове, с много интересна украса. Също така ланци от керамика. Две фибули, които са, така да се каже, тогавашните брошки или безопасни игли, с които са си закопчавали дрехите. Също така намерихме три монети, игли за шиене. В самата сграда излязоха и две огнища, което означава, че тя е жилищна. От намерените предмети следва, че обитателите й са практикували като домашен занаят шивачество.

Луиза ТРАНЧЕВА