Калоян Методиев, политолог: България трябва да участва в големия разговор за подобряване на собственото си положение, преди да дебатира пътя на ЕС

Калоян Методиев, политолог в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Ключово значение за Европейския съюз имат предстоящите избори, които ще решат въпроса коя от двете тенденции в Съюза ще вземе връх – тази на френския президент Еманюел Макрон или на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. На този фон каква е картината на предизборната надпревара у нас? За посоката и, за паритета между основните партии в електоралната подкрепа и подредбата на листите.

Водещ: Каква е посоката на предизборната надпревара у нас към този момент?

Калоян Методиев: За посоката  могат да се кажат няколко неща. Първо, за това, което споменахте, за този сблъсък на две визии в Европа. Очертахте ги като линията Макрон и като линията Орбан, въпреки че има множество още линии и теми, които доминират в европейската политика. Макрон се опитва, но не може. Той търси някакви модели, но къде ще стигне – не знам. Линията на Орбан, която бих я подредил като една линия, която върви през управленията в Турция на Ердоган, на Бойко Борисов, на Александър Вучич в Сърбия, и още няколко по-малки държави наоколо. Тази линия влиза в криза, бележи и спад и се съмнявам вече дали ще успее да реализира нещо значимо на тези Европейски избори. И тук идваме до България, която струва ми се няма как да участва в този голям европейски разговор за това накъде ще върви Европа, каква Европа ще имаме, поради простата причина, че е затънала в две неща. Първото е последното си място в Европейския съюз по всички възможни показатели. И второто е – темата за корупцията, която изби на повърхността преди две седмици и която се оказа до такава степен проява на държавата, че няма как да слезе от дневния ред на предизборната компания и до изборите ще ставаме свидетели на катаклизмите, предизвикани от „апартаментгейт“ и от последващите вълни.

Водещ: Вие казвате, че няма да можем да участваме в големите дебатите в Европейския съюз заради ситуацията, която описахте. Не може ли да се промени посоката и има ли какво да се направи, за тази промяна?

Калоян Методиев: Има, разбира се, но не става с магическа пръчка от днес за утре. „Апартамнетгейт“ е част от един оздравителен процес в държавата, без да знаем точната степен на заболяването, ние нямам как да го лекуваме. Очевидно нещата са стигнали чудовищни размери с тази политическа корупция, с корупцията в съдебната система, със злоупотребите с власт. Така че ние първо трябва да участваме в големия разговор, за да оправим себе си. Не може ти, когато си в това положение, да задаваш дневен ред, да участваш на равни нога, да те взимат несериозно. Това а е тежка оценка, която давам, но това е самата истина. Функцията на твоето международно положение, на твоята международна тежест е в следствие от вътрешната ти тежест, от това какво представляваш. А това, което представлява България в момента, и го виждаме всички тук, съмнявам се дали някой навън не го вижда също, защото нещата вече са публични и няма как да бъдат скрити.

Водещ: Социолозите констатират, че с текущите скандали, липсата на реални дебати по европейски теми, намаляват избирателната активност. Има ли печеливши от ниската избирателна активност?

Калоян Методиев: Разбира се, че ще има. Печеливши от ниската избирателна активност могат да бъдат основно формации с твърди ядра. ГЕРБ има нужда от ниска избирателна активност, за да може да мобилизира машината и чрез нея да индексира изборна победа. От там нататък ДПС също има нужда от ниска избирателна активност, защото там имаме твърдо ядро, имаме етнически вот, който излиза стройно Очевидно БСП в този случай няма никаква нужда от ниска избирателна активност и ще се стреми към максимална избирателна активност. Същото ще гонят и от „Да, България“ или „Демократична България“. А патриотите – те нямат нужда от нищо вече.

Водещ: Да разбираме ли, че партиите дори не е нужно да правят нещо, за да повишат избирателната активност?

Калоян Методиев: Не, не. Напротив – партиите, гражданското общество, въпреки че в България това нещо е доста относително, трябва да се работи за максимална активност. Виждате в Турция високата избирателна активност на местните избори преди 2 дни, как успя да разклати един режим, който е брутален по своите характеристики по отношение на политически опоненти и по отношение на упражняване на власт, така че трябва да се стремим към максимално висока избирателна активност. Темата в България, която ще доминира на тези Европейски избори е вътрешнополитическа. Пак казвам – ние в европейския разговор не може да участваме, защото сме изостанали много. Няма как да седнеш и да говориш за климатичните промени, за технологии, за формата на управление в Съюза и т.н., когато ти още се занимаваш с корупция на махленско ниво от твоите политици. Тоест, това че ще има вътрешен разговор, се надявам да мобилизира избирателите, да имаме един наказателен вот, да имаме едно изразяване на мнение, независимо за кого и как ще се гласува, за да може да се разклати още тази система, която в момента виждаме, че се тресе вече и да се върви нанякъде като развитие в държава.

Водещ: Тези дни ГЕРБ представи предизборната листа. Ще им даде ли предимство тази подредба? Лиляна Павлова – 7 място, Емил Радев – 8. Как я оценявате?

Калоян Методиев: Не. Листата е още от същото. Те играха сигурно, залагат на абсолютното статукво. Очевидно единственият цветен елемент там е Александър Йорданов от СДС. Но пък се съмнявам доколко той донесе някакъв плюс на ГЕРБ и доколко не им натежа. Така че по отношение на листата няма какво особено да се каже. Явно ще се води кампания на партията, защото не виждам вътре локомотиви – ярки имена, които да изнесат сериозен дебат по вътрешнопартийните теми, които казах, че ще доминират кампанията.

Водещ: Вчера беше представено проучването на Агенция „Алфа рисърч“, което показва под 1% разлика в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП, което е под статистическата грешка. Как това ще се отрази на крайния резултат?

Калоян Методиев: Никой не знае как ще се отрази на крайния резултат, но имайте предвид, че изследването е правено в началото на „апартаментгейт“ преди той да се развие. Освен това, пак казвам, ние сме в една линия със сходни управления в Турция, в Сърбия, в Унгария и хората се страхуват да изразяват мнението си. Правителството вече се ползва с рейтинг 13%, което е важен индикатор за мен в това изследване, при положение, че субектите в управлението се увеличиха от 4 на 6. Виждате, че рейтингът на министър-председателя, който е стълба, около който се формира цялото това управление, също пада. Президентът качва позицията си, Корнелия Нинова също. Има определено разместване – бавно, трудно, но се случва.

Водещ: Вие казахте, че Александър Йорданов е донякъде изненадата. Има ли други изненади в общата листа на ГЕРБ и СДС?

Калоян Методиев: Не. Не виждам нещо съществено. Това, което видях като коментари, беше седмото място на Лиляна Павлова. Очакваше се тя да е по-напред, търсеше се някаква интрига, но няма нещо драматично, което да прави впечатление или да създава напрежение. Пак казвам – те играха на сигурно, на свои хора, които да могат леко и тихо да преведат партията през тази кампания.

Водещ: Социолозите уточняват, че ако този паритет между водещите партии продължи, изходът от предизборната надпревара може да се окаже силно повлиян от водачите на листите. Тези дни много се коментира силата на водачеството, Мария Габриел срещу Елена Йончева. Какво е вашето мнение?

Калоян Методиев: Абсолютно различни типажи са. Единия е брюкселки парекселанс, по-обран, статичен, сух, докато другият е журналист – и то разследващ журналист, със сериозна захапка, с преследване на цел, с динамика. И двете нямат чистата политика – при едната е журналистическото е водещо, при другата – чиновническото. Тоест, теренът, на който ще се сблъскат е политически, и ще бъде интересен. Аз имам отговор какъв ще бъде резултатът от този сблъсък, така че предполагам, че единият от кандидатите ще бяга от директна конфронтация или от директно влизане в дебат и полемика с другия.

Водещ: Бихте ли споделили вашето мнение?

Калоян Методиев: Мисля, че Мария Габриел. Брюкселският тип поведение предполага обтекаемо говорене, което изключва всякакви дебати, взимане на страни, позиции, което ще направи участието и в какъвто и да е формат с Елена Йончева, която владее публичното говорене, доста некомфортно. Така че предполагам, че ще се бяга по тази линия, за да не се повторят дебатите Цецка Цачева – Румен Радев.

Водещ:  БСП бойкотира парламента от 18 февруари и няма индикации да се върне. Продължаваме да питаме как се отразява това на имиджа?

Калоян Методиев: Здравословно се отразява. Според мен, те не трябва да се връщат. Вижда се, че парламентът държи дъното на своята устойчивост – 8% от декември, 8% от март, скандалите се продуцират със и без БСП. Това че Корнелия Нинова напусна, успя да наложи решението си, въпреки съпротивата на вътрешната опозиция, мисля, че се доказа във времето като нещо положително. И виждате, че нейният рейтинг се качва. Нестандартните ходове – подкрепата за Лаура Кьовеши, която тя изрази, отказът да се върви към договорки със статуквото –тези неща са положителни и трябва да бъдат насърчени и подкрепени. Независимо, че става въпрос тук за БСП, според мен нещата трябва да се сложат на една по-голяма плоскост по отношение на демокрация, на съдебна система, по отношение на бъдещето на държавата.

Водещ: Вие казахте, че „Обединени патриоти“ нямат нужда от нищо. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че тази седмица е последният шанс за общо явяване, само че другите лидери от „Обединени патриоти“ опровергаха възможността за общо явяване. Върви ли към изпадане от евровота малката коалиция?

Калоян Методиев: Тя много отдавна изпадна. Те две години продуцираха само скандали помежду си и успяха да направят всичко възможно да се очернят в публичното пространство. Така че единствената глътка въздух, която имаха в това отношение, беше скандалът „апартаментгейт“ от последните седмици. От там нататък вместо да го използват, те правят странни ходове, според мен. Ето, вчера ходиха да протестират пред Турското посолство срещу решение на собственото си управление. Тоест, грешките в пи-ара трябва скоростно да се оправят, ако искат някакво по-достойно представяне на изборите. За вкарване на евродепутати – се съмнявам.

Водещ: Няма ли да помогне стратегията, която Волен Сидеров  – предвиди за кандидатите за евродепутати от партия „Атака“ да се създаде нещо като риалити шоу по партийната телевизия. Може ли да е успешна една такава стратегия?

Калоян Методиев: Хубава дума тук е „шоу“ Да, ще има шоу, може би ще става още по-интересно, защото трите субекта там НФСБ, ВМРО и „Атака“ горе-долу се борят за един и същи електорат. Представете си в една боксониера 3 семейства, които на всичкото отгоре са и във враждебни отношения, до какво ще доведе по време на тази кампания. Всеки трябва да изпъкне с нещо от тях в предизборната кампания, да предложи нещо различно, а електоратът се е стопил и е един същ. Така че ще се нагледаме и на скандали, и на странности, и на шоу. От тази гледна точка, мисля, че патриотите ще ни предложат добро зрелище по отношение на кампанията.

Водещ: Вие поставихте Турци и България в общата визия на Орбан, но в същото време тези дни имаше дипломатически скандал преди изборите в Турция. След тях – извинение или разрастване на дипломатическия скандал да очакваме, според вас?

Калоян Методиев: Нямам идея. Трябва да гадая как ще реагират Турция. Управлението там е притиснато след знаковите загуби по време на местните избори, така че всичко може да се очаква. Ердоган е непредвидим. По-скоро за мен тук важният въпрос е кой и защо и как позволява намесата, а не че някой друг иска да се намесва. Винаги и всякога ще има намеса във вътрешните работи, но когато ти си корумпиран, когато си слаб, когато си зависим – връщам се към това, което казах в началото – когато ти не функционираш като държава, ставаш много по-лесна жертва за влияние, за намеса и другите да налагат собствените си политики.  Тоест, трябва да се върнем пак към първото – ние трябва да оправим собствената си държава отвътре, да я направим по-независима, да има политически лидери, които са независими и самостоятелни, и да имат резултати и тогава вече ще се реши и въпросът с чуждото влияние в държавата. Това е моделът, който съществува откакто има държави.

Елеонора ЧОЛАКОВА