Калоян Паргов, БСП – София: Важно е да припомним на сегашните и бъдещите поколения кой е Сергей Антонов и какъв е приносът му за недопускане опетняване името на България

София. Важно е да припомним на сегашните и бъдещите поколения кой е Сергей Антонов и какъв е приносът му за недопускане опетняване името на България. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на БСП – София Калоян Паргов във връзка с доклад за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов, представен от него на заседанието на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община. „Този доклад е по идея на Инициативен комитет „Памет за Сергей Антонов“, в който участват общественици, професори, учени, историци и служители на БГА „Балкан“, като можем да отличим имената на покойния вече проф. Божидар Димитров, председателят на Асоциацията на разузнавачите Горан Симеонов и много други. Всички те от няколко години са подели тази инициатива да се постави паметна плоча на Сергей Антонов на терминал 1 на „Летище София“. И в същото време да се намери подходяща улица, която да се наименува на негово име“, заяви Паргов.
Той посочи, че след няколкогодишни усилия на хората от Инициативния комитет идеята им ще се увенчае с успех на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък – 14 февруари. „Заедно с колежката ми Мита Георгиева подписахме и внесохме доклад за поставянето на такава плоча на Терминал 1 и именуването на безимена улица в район „Красно село“ с името Сергей Антонов. Мисля, че за сегашните и за бъдещите поколения в исторически план ще бъде важно чрез този акт на Общинския съвет да напомним за това кой беше Сергей Антонов, какво се случи през 80-те години и по-точно през 1982-1986 г., когато течеше делото, какво е значението на онзи политически процес от световно измерение в разгара на Студената война и какъв е приносът му за недопускане опетняване името на България. Тъй като ако тогава се беше допуснало това, сега щяхме да носим чувството за вина“, каза още лидерът на БСП – София. Той посочи, че плочата и средствата за нейното поставяне са на Инициативния комитет, като всеки гражданин може да се включи.
Калоян Паргов коментира, че самият папа Йоан Павел II е оневинил Сергей Антонов, като на всички е станало ясно, че България няма нищо общо с този атентат. Искам да благодаря на Комисията по образование и култура не политизира този доклад. Разбира се, с някои изключения от страна на традиционния идеологически противник на левицата в лицето на СДС. Но мисля, че около 30 години по-късно в исторически план е важно да припомним за този период от историята на България и за стоицизма, с който Сергей Антонов устоя на този огромен натиск върху него. Защото в последствие всички, които са го виждали и познавали, знаят, че това е дало сериозно отражение върху неговата психика и въобще поведение в живота му след този процес. Някак си той си отиде в забвение и самотен и мисля, че му го дължим“, заяви Паргов.
„Фокус“ припомня: Сергей Иванов Антонов е арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. Той прекарва в ареста над четири години, но в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства.
Цветилена СИМЕОНОВА