Калоян Паргов: Крайно наложително за спасяването на „Топлофикация София“ е да се направи спешен технологичен и технически одит на работата й

Снимка: БСП - София

Калоян Паргов, председател на БСП-София и на групата общински съветници на партията в СОС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „това е България“

 

Водещ: Защо БСП-София настоява за отчет от Столична община за състоянието, инвестициите, мерките на управление на „Топлофикация“ за последните 10 години и каква е връзката на това им искане с отхвърления от Столичния общински съвет референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци, научаваме от разговора ни с Калоян Паргов, председател на БСП-София и на групата общински съветници на партията в Столичния общински съвет. Нека да започнем с „Топлофикация“. Защо, г-н Паргов, сега настоявате за отчет, след като от 10 години е ясно, че в основата на проблемите на дружеството са слабият мениджмънт, зле планираните финансови потоци и лошата събираемост?

Калоян Паргов: Поставихме остро въпроса за бъдещето на „Топлофикация“, предвид това, че дълговете на дружеството главоломно нарастват. Виждаме невъзможност да се справи ръководството на „Топлофикация“, в частност ръководството на Столична община, защото то пряко е отговорно, дава насоката в рамките и на Общинския съвет. И затова считаме, че е крайно наложително да се направи спешен технологичен и технически одит на предприятието, с фактите и данните да бъдат запознати всички общински съветници в ресорните комисии, както и целият Общински съвет. Госпожа Фандъкова да представи за последните 10 години какви мерки и усилия са положени в тази посока и какви са резултатите, защото „Топлофикация“-София се намира, всички знаем, в състояние на фактически фалит, а то е дружество с ключово значение за енергетиката на България, предвид това, че една трета от природния газ, който потребява страната ни, се консумира от столичната „Топлофикация“. И най-вече че предстоящият проект за RDF инсталация в ТЕЦ София ще натовари допълнително дружеството със заем от 67 милиона евро, които допълнително ще утежнят финансовото състояние на дружеството, най-вече свързано с това какви са мощностите на високотехнологична комбинирана енергия. За нея знаем, че се продава по определени цени и т.нар. кафява добавка и нотификацията от Европейския съюз предвижда всички такива мощности, които са над 15 години, да им бъде спряна тази добавка. А това означава, че дружеството ще изпитва още по-големи финансови затруднения. Отговорността пред софиянци изисква в този момент да търсим решението заедно, защото „Топлофикация“ не е проблем на едно или друго управление. Без значение, че общината се управлява само от десни партии в последните 30 години, отговорността изисква да търсим заедно това решение. Затова подехме тази инициатива в четвъртък и се надявам, че управляващите ще приемат нашето предложение, за да пристъпим към изясняване на фактическата обстановка.

Водещ: Но докато изяснявате обстановката, господин Паргов, идва зима, идват студовете. Как ще работи „Топлофикация“? Ще има ли ресурси да издържи за зимния сезон, при положение, че е във фалит?

Калоян Паргов: Получихме уверение, че тя е готова за зимния сезон. Но предвид това, което се случи през миналата и по-миналата зима, знаете, имахме аварии. Ключови райони на София, то всички райони са ключови в София, останаха без парно и без топла вода за отрязък от време. Това вбесява софиянци, особено на фона на големите и несправедливи сметки, които получават. Очакваме да видим, как ще се развие и съдебната сага по инициативата на омбудсмана на България Мая Манолова за абонатните станции и методиката за цените, която се подложи на съмнение. Вероятно ще има нужда от нова методика, която да прави тези изчисления. Всичко това поставя на риск столичната „Топлофикация“ и всички нейни потребители – нас, софиянци. И поради тази причина в спешен порядък тези мерки трябва да бъдат предприети.

Водещ: Дали изграждането на инсталацията за RDF отпадъци няма по някакъв начин да помогне на „Топлофикация“ да излезе от тежкото финансово положение, независимо от заема, който трябва да се вземе? Той след време може да се изплати.

Калоян Паргов: Към момента „Топлофикация“ има над 700 милиона задължения към БЕХ. Една голяма част са разсрочени, като до 2020 година плащаме главница в размер на 12 милиона. След 2020 година ще плащаме по 4 милиона близо на месец главница, което на година прави някъде към 60 милиона разход за този просрочен заем, разсрочен, след 2020 година. До момента инвестиционната програма, капиталовата програма на „Топлофикация“-София е около 50 милиона, която не се изпълнява и на сто процента. Тоест след 2020 година в „Топлофикация“-София, ако върви така, няма да има пари за инвестиционна програма, ще имаме проблеми с допълнителен ресурс, който ще е необходим за  текущите дейности, които ще извършва „Топлофикация“. И оттам идва нашето притеснение, ето ви сметките, неслучайно ви говоря в числа, за да може да стане ясно на всички, откъде идва това притеснение. И то е свързано точно и с този допълнителен заем от 67 милиона евро, което е 135 милиона лева, който ще трябва да го плащаме пак ние, софиянци. Нали разбирате, че това е всичко за наша сметка? Защото, въпреки гаранцията от Столична община, която ще поеме заема, де факто той ще идва от „Топлофикация“-София. Прибавете го и него. И въпреки че с тази RDF инсталация се очаква да се спестява разход на газ в рамките на около 10%, това едва ли ще повлияе значително за подобряване на картината при това финансово състояние на „Топлофикация“. Нещо повече, още един проблем, за който малко се говори: „Топлофикация“-София, както и редица други предприятия са неизрядни по отношение на парниковите емисии и са в дълг около 60 милиона на този етап. Какво ще се случи, ако има наказание от европейски институции за неизпълнението на регулациите от столичната „Топлофикация“ и тези 60 милиона станат изискуеми? Поставяме го и този въпрос. И затова търсим начин и мерки с цел спасяване на тази ситуация. Не искам да съм лош пророк, но един изпълнителен директор на „Топлофикация“ си подаде оставката поради тази причина по собствено желание тази година, през месец април – Георги Беловски, без да каже защо. Но де факто това беше причината – заради това, че трябва да се поеме отговорност. А в посоката, в която се тласка дружеството чрез подобни политически решения, няма кой да носи отговорност. И затова в момента искаме да ударим спирачката, да направим тези технологични разчети, да видим какво е състоянието и да помислим заедно за програма за оздравяване. Но това, разбира се, трябва да бъде инициатива на ръководството на Столична община, тъй като те все пак имат легитимното доверие да управляват в рамките на този мандат, който изтича след една година.

Водещ: Господин Паргов, защо от ГЕРБ толкова настояват за RDF инсталацията?

Калоян Паргов: Тя е третият пореден етап от проекта, в който е заложено подобряване на тези RDF блокчета, тоест това е остатък от преработения отпадък, който се събира в София. Той трябва да е без примеси от метал, пластмаса, които предварително трябва да са разделно събрани и отделени за рециклиране и би дал възможност да се използва като гориво точно в такива предприятия, като „Топлофикация“. И това е наложително, защото в момента ние го караме на стотици километри, за което пак плащаме, и плащаме за това да ни го приемат предприятия, като циментови заводи, които да го ползват като вид гориво в технологичния процес. Това струва също пари, и то немалко, на софиянци. Но това беше решение на мнозинството в недалечното минало, преди няколко години, така че в момента трябва да мислим какво да ги правим тези RDF блокчета, т.нар. гориво, и къде да го оползотворим. „Топлофикация“ е единствената възможност. Разликата между нас и ГЕРБ е, че ние предлагаме това да се случи компактно на мястото на Завода за преработка на отпадъци в Яна, от гледна точка на някои екологични съображения, от гледна точка на това, че технологично можем да свържем производството на топлинна енергия с един тръбопровод, който да отведе съответно парата в магистралния тръбопровод на „Топлофикация“, което ще оскъпи проекта с 20 милиона. Но, така или иначе, това го правим и с оглед това да не плащаме повече транспортни разходи, свързани с чистота на въздуха и замърсяването. Защото и ветровете над София духат от запад на изток. Бързам да го кажа, защото имаше много спекулации, че едва ли не прехвърляме проблема от хора, които живеят в центъра, на хора, които живеят в Кремиковци. Така че в този район и при наличието на такива атмосферни условия считам, че градът ще остане по-защитен от гледна точка на евентуални екологични съображения, които имат немалко колеги в Общинския съвет. И пак по този въпрос искахме референдум, защото с много крехко мнозинство беше приета тази технология на това място. Защото имаше доста разделение в Общинския съвет – малко над 31 гласа, имаше и различни предложения за други технологии от други колеги. И затова считаме, че този много важен за софиянци въпрос ще се реши и те трябва да се произнесат така, както го изискват правилата и на пряката демокрация. Иначе нашите колеги управляващи от ГЕРБ толкова пледират вече 10 години, че мислят за хората и говорят от името на софиянци. Но нека след една разяснителна кампания да чуем, софиянци какво мислят по този въпрос.

Водещ: Господин Паргов, как ще стигнете и до доклад, и до референдум, като виждате, че вашите предложения се отхвърлят от Столичния общински съвет.

Калоян Паргов: Следващата стъпка е да обжалваме пред областния управител. Ако той потвърди решението на Общинския съвет, има съответно съдебна практика, където можем да обжалваме това решение. Ако това нещо се забави, защото знаем, че съдът работи с неопределена скорост и време често пъти, можем да прибегнем до познатата технология и практика, в която да инициираме подписка за свикване на такъв референдум. Правили сме я в недалечното минало за „Софийска вода“ и АЕЦ „Белене“, помните. Тогава за Софийска вода събрахме, заедно с други политически партии, малко над 70 000 подписа, което внесе за разглеждане този въпрос за „Софийска вода“ в рамките на Общинския съвет, но пак беше отхвърлено. Но това е показател за ангажимента на хората и си струва да го направим и да положим тези усилия, защото е въпрос, който ще определи част от бъдещето на София и на софиянци за период от десетки години. Разбира се, че това решение не е за година-две, а това е за дълъг период от време. Следващите поколения искаме да бъдем сигурни, че хората са информирани за какво става дума.

Водещ: Много ви благодаря за разясненията, които дадохте. И ако приемете идея: започвайте подписката.

Калоян Паргов: Вие предвиждате, че няма да излезе нищо?

Водещ: За да печелите време. Защото въпросът е изключително важен.

Калоян Паргов: Решени сме да опитаме с този вариант. Но ще проверим, при една подписка какво ще е отношението на софиянци. Това ще е част от разяснителната кампания, в която ще ги питаме, искат ли те да бъдат питани в подробности по отношение на такава струваща милиони инсталация и дали по този начин и на това място трябва да се изгради.

Цоня Събчева