Камелия Иванова, Общински съвет по наркотични вещества: Предстои обучение за новите подходи и професионални роли в превенцията на психоактивни вещества

Камелия Иванова, експерт в Общинския съвет по наркотични вещества и превантивния –консултативен съвет в Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Иванова, какви дейности изпълнявате тази година от страна на Общинския съвет по наркотични вещества и създадения консултативен съвет към него?

Камелия Иванова: Радвам се, че мога да ви запозная и за вас са интерес нашите дейности и мероприятия. Това, с което се занимаваме и това, което искаме е възможно най – много млади хора, и като цяло населението да бъде запознато с риска от наркотиците и психоактивните вещества, възможно повече хора да бъдат запознати с проблема с наркотиците и най – важното е възпиращото и възпитаващото действие. Въздействието върху човека, какво се случва в организма и с хората, които употребяват наркотици и повече хора да помогнат на тези, които наистина имат проблеми, възможно най – малко хора да бъдат въвлечени в проблема с наркотиците. Като цяло нашият съвет наркотични вещества и превантивният център в началото на годината прави всички дейности и мероприятия и график за дейностите и мероприятията през цялата година.

Фокус: Какво успяхте да реализирате като дейности до сега?

Камелия Иванова: Направихме ежегодното обучение, което е по модела връстници обучават връстници. Тук са включени младежи от различни училища на една и съща възраст, така че повече хора да бъдат запознати с риска от наркотиците, здравословният начин на живот, така че да въвлечем повече младежи да бъдат активни и да взимат участия в нашите мероприятия. Доброволците бяха на митницата на Гюешево, там служителите на митницата показаха скенерите, начина, трафик на наркотици, начините на залавяне на наркотици, къде минава пътя на наркотиците, какви са начините, по които е трафикът с наркотиците, как може да бъде заловен наркотикът и различните модели. Беше интересно за тях, защото им показаха и кучето, което може да разбере къде има наркотик. Тази година по покана на заместник-министъра на здравеопазването и директорът на Дом на Европа имахме възможността доброволци от съвета да посетят Дома на Европа. Беше интересно за тях, защото им се предложиха много възможности и им казаха какви са техните права в Европейския съюз, кандидатстването за безплатни стажове, програми, много неща, които младежите не знаеха и за тях беше важно да научат, за да могат да се реализират в бъдеще.

Фокус: Какво планирате за настоящата учебна година?

Камелия Иванова:  В началото на учебната година се направи планът за работа в час на класа. Отделно тази година Съветът по наркотични вещества заедно със служителите на „Пътна полиция” се включиха в инициативата, която е по повод 19 септември -Европейският ден без жертви на пътя. Много информационни материали относно шофирането и алкохола, зачестилите случаи на употреба на наркотици и шофирането, което наистина е проблем. Радвам се да ви кажа, че тази година на 17 октомври в сряда, доброволците бяха на летище София по покана на Стефан Бакалов и отделът на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. Те бяха включен в кампанията „Горд съм, че съм независим от наркотиците”. Кампанията е на летище „София” и заедно с любезното съдействие на агенцията за борба с наркотиците на САЩ. Бяха включени около 300 деца от различни градове, имаше много демонстрации, показаха се как се залавят на митницата наркотиците. Много известни личности бяха с тях, показаха им какво наистина е хубаво и как могат да намерят приятните неща от живота без да използват наркотиците. Това, което предстои до края на годината на 29 и 30 октомври в Кюстендил ще организираме едно обучение, един семинар на тема новите подходи и професионални роли в превенцията на психоактивни вещества. На 29 октомври обучението ще бъде за медицинските специалисти и персонала от училищата, то ще бъде с подкрепата на Община Кюстендил и Съвета по наркотични вещества. Допълнително от Националния център по наркомания ще бъдат изпратени експерти, които да обучат наши служители. А на 30 октомври обучението ще бъде на специалисти, работещи в сферата на превенцията, педагогически съветници и други хора, които се занимават с този проблем. Предпоследният четвъртък на месец ноември  се отбелязва международния ден против тютнопушенето. Заедно с доброволци ще бъдем в училищата и детските градини. На първи декември мотото на Антиспин кампанията ще бъде „Общувай безопасно”. Надявам се и доброволците да помогнат и всички да бъдат включени в много такива инициативи, които са наистина важни и полезни за тях. В крайна сметка важно е преди всичко човек да бъде здрав и отговорен към себе си и към здравето и бъдещето си.

Венцеслав ИЛЧЕВ