Камен Златков, кмет на село Жиленци: Остарялата инфраструктура е основният проблем за хората в селото

Кметът на село Жиленци, Община Кюстендил Камен Златков, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Златков, кое е най – важното, което според вас трябва да се знае за кюстендилското село Жиленци?

Камен Златков: Най – важното е, че това е едно от най – хубавите села в Община Кюстендил. Намира се само на около 4 километра от общинския център Кюстендил и е в непосредствена близост до планината Осогово. Много хубав въздух, зеленина – това е най – важното, което трябва да се знае за Жиленци.

Фокус: Обхванато ли е селото от демографски срив и от напускане на хора от населеното място и преместването им в града?

Камен Златков:  Както навсякъде, така е и в Жиленци, но близостта до град Кюстендил, спомага да задържаме младите хора, защото те ходят на работа в Кюстендил, но си живеят в Жиленци, така че не е толкова силно изразен този проблем, но все пак доста намаляха младите хора, както навсякъде в България.

Фокус: А има ли обратния случай, хора от други градове или населени места, да идват в Жиленци?

Камен Златков:  Има, но не са толкова много. Има, няколко семейства се заселиха в селото, понеже близостта до града и планината предоставя добри условия за живот и има хора, идват, купуват къщи и се заселват в Жиленци, но не са колкото на нас ни се иска.

Фокус: Тъй като селото се намира на пътя Кюстендил – Гюешево – Скопие, вие самия виждате ли по някакъв начин и възможност да се развива селото в тази посока?

Камен Златков:  Близостта до границата дава своето предимство за развитие, но природните условия за мен са от първостепенно значение за развитието на селото. Създават се добри условия за живот. Чистият въздух, зеленината, реките – имаме две реки, които минават през селото, за мен това е по – важното за развитието на селото.

Фокус: Има ли възможност за закупуване на земя, за купуване на къщи?

Камен Златков:  Търсенето е доста голямо специално за къщи и за парцели, докато земеделската земя не е толкова атрактивна засега, но за къщи и парцели определено има търсене.

Фокус: Има ли развитие на селския туризъм или възможности за развитие?

Камен Златков:  Възможности има, но има още доста какво да се желае. В селото има един голям хотел, има няколко къщи, които се направиха от жители на Европейския съюз, мисля, че са от Англия, шест къщи, в които идват, но те не са като къщи за гости, а се ползват от самите собственици за почивка.

Фокус: С какви проблеми или с какви искания идват хората при вас като кмет на селото?

Камен Златков:  Проблемите са ясни, както навсякъде. На първо място инфраструктурата – пътната инфраструктура, трябва да се рехабилитират почти всички улици в селото, то се състои от 9 махали, като разстоянието от центъра до поотдалечените махали е около 3 километра и особено зимния сезон, е проблем за снегопочистването, за пътищата и т.н. Вторият проблем, който е много сериозен, това е липсата на канализация за мръсна вода. Бяхме включени в един проект, който за съжаление, не се състоя. Беше за селата Лозно, Жиленци и Слокощица. Да се надяваме, че нататък ще има други проекти, в които вече с подготвената документация да се участва. Другият проблем е питейната вода. Водопреносната мрежа за питейна вода е страшно остаряла, оттам пък идва проблемът с пътищата – постоянно разкопаване заради авариите. Трябва да се подмени доста, макар че в село Жиленци, откакто аз съм кмет, са подменени около 7 километра водопреносна мрежа. Но Жиленци е на махали и е доста водопреносната мрежа като километраж. Като сме започнали инфраструктура, да кажем и за електропреносната мрежа. Поради това, че по самите трасета на електропреносната мрежа има много дървета и е нужно постоянно да се поддържат, да се кастрят, защото опират в проводниците.

Венцеслав ИЛЧЕВ