Кампанията „Книги за смет” ще се проведе на 11 и 12 май в пет български града

Кампанията „Книги за смет” ще се проведе на 11 и 12 май в пет български града, съобщават организаторите. В нея срещу 1 килограм предадени отпадъци от пластмаса всеки ще получи една хартиена или две електронни книги по избор, както и отстъпки за други продукти. Кампанията, която се провежда за седма поредна година обединява София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Бургас. Във всеки град събитието ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 13.00 часа
Желаещите да се включат в „Книги за смет“ трябва да носят пластмасови предмети, които са опразнени от съдържание, почистени и смачкани, за да заемат по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти.
За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на „Книги за смет“. С цел включването на повече хора в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса.
Ето и местата, на които ще се проведе кампанията
11 май
СОФИЯ

паркинг на Kaufland Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Kaufland Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36)
ПЛОВДИВ
пред Общината и на паркинга на Kaufland в Тракия(бул. „Освобождение“ 47)
БУРГАС
Пред Пантеона и на паркинга на Kaufland (ул. „Янко Комитов“)
12 май
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

паркинг на Kaufland (ул. Краков 2Б) и Mall Велико Търново;
СТАРА ЗАГОРА
паркинг на Kaufland (ул. Стамо Пулев 2)
Кампанията „Книги за смет“ е една от най-мащабните в подкрепа на рециклирането и същевременно поощрява четенето. Инициативата е дело на фондация Credo Bonum Foundation и на издателство Smart Books. Партньори са общините София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Бургас, Kaufland Bulgaria, Българо-американска кредитна банка, „Екопак“, Mall Veliko Tarnovo.