Кампанията под надслов „Време е да действаме” стартира във Велико Търново по повод на Световния ден за борба с туберкулозата

Велико Търново. Кампанията под надслов „Време е да действаме” стартира във Велико Търново по повод на Световния ден за борба с туберкулозата. Това съобщи д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя съобщи, че в рамките на кампанията до 24 март  се провеждат Дни на отворените врати в СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД. На място ще се извършват безплатни профилактични прегледи и изследвания за туберкулоза  на всички желаещи лица. Прегледи ще се осъществяват и в Община Лясковец. Д-р Недева съобщи, че са планирани и обучения на деца и ученици по темата „Туберкулоза” от експерти на РЗИ и студенти от Филиала на Медицински университет – Варна (МУ) във Велико Търново. Ще бъдат обхванати ученици от  Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Христо Ботев” и СУ „Владимир Комаров”. Обученията ще продължат до 18 април. Ще се проведат и информационни миникампании в училища и общински администрации в градовете Златарица, Полски Тръмбеш, Елена и Горна Оряховица. Предвижда се да се проведе интерактивна информационна акция във Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново в рамките на Ден на отворените врати под надслов „Лаборатория за здраве“. В рамките на кампанията ще се разпространяват здравно-образователни материали  сред населението по време на организираните инициативи. Д-р Евгения Недева съобщи, че ще се извърши и тематична проверка за изпълнение на дейностите по провеждане на БЦЖ имунизацията, на правилата за прилагане на ваксината и на обхващането на подлежащия контингент в родилните отделения на територията на област Велико Търново – текущо до края на 2019 година.

Организатори на  кампанията са  РЗИ – Велико Търново, СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД, Община Велико Търново, Филиал на Медицински университет – Варна във Велико Търново, Община Златарица, Община Полски Тръмбеш, Община Горна Оряховица, Община Елена и Община Лясковец.

Надежда КРЪСТЕВА