Кампания „Дари кръв – вземи билет“ се провежда днес в сградата на БЧК във Варна

Радио "Фокус" - Варна, Тодор Тачев заедно със Зоя Мандева, в офиса на Младежката организация на БЧК във Варна

Първата за годината кръводарителска кампания „Дари кръв – вземи билет“ предстои да се проведе днес, 6 февруари от 12 до 16 часа в сградата на Българския Червен кръст във Варна на ул. „Братя Шкорпил“ №  3. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Червенокръстката организация. Основни организатори на събитието са доброволците от Младежката структура на БЧК в града.

По тяхна информация, благодарение на подкрепата на екипа на Intelligent Music Project първите двадесет кръводарители ще получат като жест на благодарност към техния акт на хуманностq билет за премиерния им концерт в България. Той ще се състои заедно със Simon Phillips, Ronnie Romero & Richard Grisman на 21 февруари от 20 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

В рамките на инициативата по кръводаряване днес, всеки може да отиде на място в сградата на БЧК, където ще има екип на Центъра за трансфузионна хематология в града.

Областният съвет на БЧК и Българският младежки Червен кръст във Варна, Медицинският университет и Регионалният център по трансфузионна хематология стартират пилотната кампания „Дари кръв – вземи билет“ още през 2017 година. Първото издание се проведе в рамките на 17-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Целта на кампанията е да мотивира младите хора да станат доброволни кръводарители, да повиши информираността им по темата и по този начин да се намали недостига на кръв на национално ниво. Дарителите получават безплатен билет за филмова прожекция, театър или друго културно събитие, осигурени от партньори на инициативата.

Диана СТОЕВА