Кампания за разясняване ползите от кастрацията на кучета и котки ще се проведе във великотърновските села през тази година

Велико Търново. Кампания за разясняване ползите от кастрацията на кучета и котки ще се проведе във великотърновските села през тази година. Инициативата е на доброволците от фондация „Приятели на животните – Велико Търново“. Това каза Анастасия Иванова, която е част от организацията, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Идеята е ветеринарен лекар да обясни какво се случва с животното след като то бъде кастрирано. „Има много митове и легенди, че след процедурата кучето ще бъде осакатено, ще му се отнеме мъжкото достойнство, ще спре да лае или да пази. Това не е така. Точно това ще се опитаме да обясним на хората“, посочи Анастасия Иванова. По думите и ако благодарение на тази кампания бъдат кастрирани само три кучета, следващата година 30 кученца няма да се появят на улицата. Кампанията ще стартира пробно в няколко села, за да се види как ще се приеме тя от хората. „Искаме да даден пример с информационната кампания сред децата, която организирахме миналата година и която бе изключително успешна. Децата реагираха много добре и дори вече една голяма част от тях са наши доброволци. Надяваме се по същия начин да трогнем и хората от селата, за да разберат те колко са важни тези кастрации“, допълни Анастасия Иванова.

Тя съобщи, че другите кампании, които предстои да реализира „Приятели на животните – Велико Търново“ са свързани с набирането на средства. Дарения ще се събират в края на февруари чрез продажба на мартеници. Предстои да се организира и благотворителна великденска кампания.

Надежда КРЪСТЕВА