Канария Фазлова, емигрант в Англия: В момента никой във Великобритания не е наясно какво ще се случи след Брекзит, но връщането ми в България не е сред плановете ми

Канария Фазлова, емигрант в Англия в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Фокус: Представете се, откъде сте и с какво се занимавате?

Канария Фазлова: Казвам се Канария и съм от малко Русенско градче. Живея в Англия от 7 години. Омъжена съм за българин и скоро очакваме първото си дете. Завършила съм специалност „Журналистика“ в Шуменския университет преди много години, но за жалост никога не съм го практикувала. Тук работя като администратор в две обществени организации, едната от тях подпомага родители на деца в неравностойно положение, а другата подпомага подобряването на здравната система в Англия.

Фокус: Как се случи така, че решихте да отидете в Англия?

Канария Фазлова: Като завърших университета в България се престраших да дойда с еднопосочен билет. Винаги много съм харесвала английския език и нямаше нещо голямо, което да ме задържа в България. Бях открита за нови пътешествия. Не съм имала сериозни намерения, не съм била с очаквания и не съм имала някакви надежди, просто дойдох и ето ме след 7 години съм все още в Англия. В някои отношения тук е по-добре, но все пак България си е моята родина, все пак родителите и приятелите ми са в България.

Фокус: Ще продължите ли да работите евентуално след Брекзит в Англия?

Канария Фазлова: Да, защото харесвам работата си. В момента никой не е наясно какво ще стане след Брекзит, дали ще стане по-добре или по-зле. Това е риск печели, риск губи, но аз съм тук от 7 години и съм създала малко или много някаква среда. Тук също имам приятели и вече знам как да се справям с нещата. Аз трябва да мисля и за бъдещото си дете. Мисля, че Англия е страна, в която детето ми ще расте по-съзнателно. Съпругът ми е от България, но е английски гражданин, той е тук от повече време и не мога да му кажа да се върнем в България, защото той също е установил вече живота си тук. Връщането ни в България в момента не е сред плановете ни.

Фокус: Знаете ли какви са вашите права в Англия и кой ви уведомява за тях?

Канария Фазлова: Всъщност никой не ни обяснява това. Говоря лично за себе си, защото съпругът ми както казах има английско гражданство и Брекзит не му влияе особено. По отношение на моите права, аз търся информация. Не слушам новини, защото не се говори много за правата на емигрантите. Говорят само за това дали има Брекзит сделка или не, но никой всъщност не знае за каква сделка става въпрос. Не знам дали изобщо някой е наясно с това, затова единственият ми източник на информация е държавният уебсайт. Дори се опитвам да сменям канала, когато се заговори за Брекзит, защото колкото повече се говори, толкова по-объркващо става.

Фокус: Какви изводи досега сте си извадили четейки държавният уебсайт на Англия?

Канария Фазлова: Че ще има добър преходен период, който ще продължи до 2020 година. Разбира се ще има определени рестрикции, според периода на живеене в страна досега и т.н. Ще има време да се оправят документи, всичко е описано подробно, така че който иска да намери информация относно правата си на емигрант, ще я намери. Аз нямам английско гражданство, но не съм и изпитвала нуждата да имам, но след Брекзит, най-вероятно може и да се наложи. В момента съм в период, в който детето ми може да се роди и след като Англия излезе от ЕС, разбира се никой няма да ме изгони от страната, но аз трябва да получавам майчинство и това е едно от нещата, което не ми е ясно.

Фокус: Вашите работодатели и работодателите на съпругът ви говорят ли за Брекзит, какво е тяхното мнение?

Канария Фазлова: Ако трябва да съм честна – не. Не е ставало на въпрос. Не знам дали защото не са наясно и те, защото пак казвам не знам дали изобщо някой е наясно какво се случва точно след Брекзит и какво представлява точно целият този процес.  Досега наистина не е ставало на въпрос, но не мисля, че ще стане занапред специално за работниците от ЕС. Аз съм единствената от ЕС, която няма гражданство и която работи в тази организация.

Мария КУРТЕВА