Капитан Тони Тодоров, Речен надзор-Лом: Високото ниво на река Дунав не създава пречки за корабоплаването в началото на българския участък

Високото ниво на река Дунав не създава пречки за корабоплаването в началото на българския участък, каза за Радио „Фокус“ – Видин капитан Тони Тодоров, директор на Речен надзор-Лом. Той посочи, че от Речен надзор – Лом  следят за знаците, които са поставени по река Дунав да не бъдат преместени от плаващи по реката  дънери и дървета. „За сега такива сигнали няма подадени от капитаните на корабите. Високото ниво на реката улеснява корабоплаването, няма как кораб да заседне при толкова много вода“, казва капитан Тони Тодоров.  През изминалото денонощие нивото на Дунав се е понижило, тенденцията с понижаването е трайна и опасността от заливане на ломското пристанище е избегната. Според  капитан Тони Тодоров последиците от заливането на крайбрежни ивици и острови по реката са дънерите и дърветата, които плуват по Дунав. „Понякога те се блъскат в плаващите кораби, няма пробит кораб от такова плаващо дърво. Повреждат се някои от винтовете по кораба, но това подлежи на ремонт“, обясни капитан Тодоров.

Високото ниво на реката е опасно предимно за рибарските лодки, но опитни рибари по поречието на ломския участък излизат. Корабоплаването в този участък на реката е засилено и се движат кораби с тежки товари.

Анна ЛОЗАНОВА