Капка Кателиева, Ритуална зала – Варна: Все повече младоженци избират да се венчаят в народни носии

Снимка: pixabay.com

Капка Кателиева, организатор на сватби в Ритуалната зала, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Кателиева, колко са сключените бракове в Ритуалната зала, от началото на годината?

Капка Кателиева: От началото на тази година до момента има около 900 сключени брака. Записани са за предстоящи бракове около 600 още. Това, в сравнение с миналата година е малко повече. За нас това е все пак някакъв ръст. Август и септември се провеждат най-много сватби. И тази година най-голям интерес има към изнесените ритуали. С всяка година отбелязваме прираст на браковете. Явно традицията към сключване на брак се възвръща.

Фокус: А има ли още интерес към традиционния фолклорен ритуал, който се прави само във Варна?

Капка Кателиева: Разбира се, все повече млади двойки, проявяват желание под фолклорните ритми на българската сватба. Тук добавям, че варненският фолклорен ритуал е уникален за страната. Така че, имаме двойки, които идват от други краища на страната, за да се венчаят така. Класическият ритуал също се предпочита, той включва изпълнение на живо от трио. Има млади двойки, които го предпочитат, но основен е битовият ритуал.

Фокус: А при изнесените ритуали, кои са на най-атрактивни и интересни места?

Капка Кателиева: За предпочитане е винаги брегът на морето, някъде по плажната ивица. Също тази година имахме няколко изнесени ритуала на корабче. Досега не сме имали такива сключени бракове. Но интерес има и към изнесените ритуали в нашия двор. Сградата ни е в такъв стил и обстановката предразполага.

Фокус: Това лято можете ли да се похвалите отново с по-екзотични младоженци, които сте оженили?

Капка Кателиева: Определено ръст и тази година има в смесените двойки между българи и руски или украински граждани. Имахме двойка, в която дамата е от Филипините, също сме имали от Щатите смесена двойка, англичани има доста. Но преобладават руските граждани.

Фокус: Все по-популярно е младоженците да се обличат с традиционни носии за сватбите си. При Вас имало ли е скоро такива бракове?

Капка Кателиева: Да, доста. Дори скоро имаше подобен. Изцяло гостите, младоженците и кумовете бяха с народни носии. Бяха си поръчали фолклорен ритуал.

Фокус: А по-възрастни хора идват ли при Вас да подновят клетвите си или да сключат тепърва брак?

Капка Кателиева: За подновяване на клетви, скоро не се е случвало, но има доста двойки, които в съвместно съжителство от по 20, 30 и повече години, са решили, явно моментът вече е назрял, в който идват и решават да сключат брак. Това са двойки в по-улегнала възраст. Между другото, нещо, което тук сме забелязали и си го водим като статистика е, че има голям интерес от наши български граждани, работещи в чужбина, основно в Германия, връщат се тук да сключат брак. Разбира се, по-предпочитана от тях е по-бързата процедура през седмицата. Затова имаме ръст и при седмичните бракове.

Фокус: Т.е. все повече двойки идват да се оженят в делнични дни?

Капка Кателиева: Да, особено сега през август, отпускарският период има много такива двойки. В четвъртък и петък имаше съответно записани по 10 и по 12 брака. Минимумът ни е десетина брака на ден.

Фокус: А за огледалните дати 09.09.2019 и 19.09.2019 имате ли повече записвания?

Капка Кателиева: Да, запълнили сме вече графика и за двете дати. Това са двете емблематични дати за тази година. Имаме по 15-16 дати за всяка от датите. А за предстоящата година явно се очертава да е такава датата 20.06.2020, поради незнайно какви причини. Но защо 06-ти не е ясно. Голям интерес проявяват двойките за тази дата.

Диана СТОЕВА