Кап. Димитър Димитров, предс.  на Фондация „Морски съдби“: Паметникът на моряка във Варна може да е готов още до края на годината

снимка: pixabay.com

Председателят на Фондацията „Кап. Димитър Димитров“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Кап. Димитров, как върви кампанията за набиране на средства за Паметник на моряка?

Кап. Димитър Димитров: Да кампанията, продължава, в момента се опитваме да я активизираме. Имаме развитие в процедурно отношение. След като Фондацията събра част от средствата, беше сключен договор със скулптора от авторския колектив, спечелил първото място. Той направи фигурата на моряка, която е елемент от цялата структура. Тя е от гипс и стиропор е готова за леене от метал. Самата фигура с височина от 2.7 метра и вече е одобрена от Съвета по естетизация на градската среда. Т.е. процедурно нямаме никакви причини и нищо, което да ни спира да реализираме проекта за паметника. Затова в момента се стремим да активизираме кампанията, тъй като втората част от вноската за заплащането на скулптора не е платена, а и леенето ще струва малко над 30 000 лева. От там нататък изготвянето на фундамента ще струва доста значителна сума пари.

Фокус: Припомнете кой е творческият екип.

Кап. Димитър Димитров: В авторския екип, който спечели първото място в идейния конкурс за паметника, влиза скулпторът Венелин Божидаров, който във Варна е известен с неговите фигури на Рибаря и златната рибка, намираща се в пешеходната зона на града, както и на Звездоброеца в Морската градина. Той е професор в Техническия университет, ръководи Катедрата по промишлен дизайн. Работи съвместно с арх. Тодор Даскалов, който е автор на идейния архитектурен проект.

Фокус: Как хората могат да дарят средства? Миналата година издадохте специални картички. Има ли още кутии за дарения и къде са разположени те?

Кап. Димитър Димитров: Кутиите продължават да стоят на първия етаж при централния вход към сградата на Общината, на входа на Дирекция „Морска администрация“ и в офис за плащане на сметки на ул. „Сан Стефано“, където много моряци се обслужват административно. Там има и картички, които продължават да се разпространяват. Всъщност, всеки, който дари минимална сума от 10 лева, получава за спомен такава картичка.

Фокус: И все пак, има ли шансове още тази година да бъде открит новият паметник във Варна?

Кап. Димитър Димитров: Всичко зависи от събирането на средствата. Ние сме извършили съответните административни процедури, за да получим и помощ от местната власт за проекта. Чисто технологично проектът може да бъде осъществен до края на годината. Ако сега се намерят средствата за леенето на фигурата и за техническото проектиране на фундамента, което грубо излиза около 70 000 лева. За съжаление засега в сметката на Фондацията има около 8000 лева. Така че ако бъдем подпомогнати от Общината и големи фирми от бранша, ще приключим още преди края на годината. Цялостният проект ще струва около 310 000 лева, по предварителни оценки. С включени в него 10 процента непредвидени разходи. Работата на скулптора е около 56 000 лева. Леенето струва около 30 000 лева. Фундаментът е висок 7.8 метра и целият ще е от месинг, и ще бъде вкопан в земята. Цялата композиция заедно с фигурата е от порядъка на 10 метра. Тя ще лагерува долу на земята на около 1 квадратен метър. Затова проектът е сложен и изисква повече средства и сериозно проектиране. Около паметника ще бъдат сложени шест плочи, символизиращи основните морски професии.

Диана СТОЕВА