Кап. Емил Григоров: 4-ти артилерийски полк в Асеновград показва в изложба своето въоръжение и снаряжение по повод 132 години от Съединението и 109 години от обявяване Независимостта на България

Капитан Емил Григоров, старши специалист в командването на 4-ти артилерийски полк в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за това как военнослужещите от полка ще се включат в отбелязването на 132-та годишнина от Съединението и 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България:

Фокус: Капитан Григоров, по традиция военнослужещите от 4-ти артилерийски полк в Асеновград участват в честването на годишнините от Съединението на България, а и не само. Ще представители ли нещо ново и по-различно тази година, на което хората трябва задължително да обърнат внимание? Подготвяте ли изненади?
Кап. Емил Григоров: 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще покаже в изложба своето въоръжение и снаряжение по повод 132 години от Съединението и 109 години от обявяване Независимостта на България. Изложбата ще бъде открита на 5-ти септември от 12.00 часа в Исторически музей – Асеновград. Това не е първата изложба, която организираме съвместно с музея. От няколко години насам ние сме партньори и традиционно правим съвместни прояви по повод Съединението на България, а две седмици по-късно – по повод годишнина от обявяването на Независимостта на България. По-различното и по-интересното тази година е, че изложбата ще бъде изцяло посветена на 4-ти артилерийски полк в Асеновград. Тя ще се състои изцяло от въоръжение и снаряжение – имущество, което се числи на нашия 4-ти артилерийски полк. Посетителите ще могат да видят повече от 40 експоната, които ще бъдат изложени в Историческия музей. Изложбата ще може да бъде посетена в рамките на месец и половина – през целия септември, както и през първата половина на месец октомври,
Изложбата е тематично разделена на няколко части. Първата част се състои от гилзи на артилерийски боеприпаси. Представяме 9 на брой различни гилзи от различни системи. Най-малкия калибър, който ще бъде изложен е 37-милиметрова гилза за 37-милиметрова зенитна установка (ЗУ-37). После имаме 57-милиметрова гилза за зенитна установка, след което посетителите ще могат да видят по-големите калибри – 85-милиметрова гилза за противотанково оръдие Д-44, още една 76-милиметрова гилза. Сред най-големите представяме 122-милиметрови гилзи за гаубицата М-30, 130-милиметрова гилза за полевото оръдие М-46. Най-големият калибър, който имаме, е 152-милиметрова гилза от гаубица Д-20, с което оръдие е оборудван и с което изпълнява своите задачи 4-ти артилерийски полк.
Втората част от изложбата е посветена на учебните снаряди, с които разполагаме. Те също са няколко вида и пак част от системи, които са били и все още са на въоръжение в 4-ти артилерийски полк в Асеновград. Посетителите могат да обърнат внимание на 122-милиметров учебен снаряд за реактивна система, за залпов огън – БМ-21 „Град“. Той е с дължина 280 см. и тежи 67 кг. Освен това имаме и 152-милиметров осколочно-фугасен изстрел.
Следващата част от изложбата е посветена на приборите за водене на разузнаване и наблюдение на бойното поле. Тя се състои от перископична артилерийска бусола (ПАБ-2А), два далекомера – 0,7 и 0,8 м., както и няколко вида бинокли. Освен това сме изложили и прибор за управление на огъня (ПУО). Той служи за определяне на данните за стрелба – разстояние и направление. Посетителите ще могат да видят и планшет, който е към този прибор за управление на огъня. Отделно сме изложили каска от края на 40-те и началото на 50-те години.
Разбира се, много интересна е последната част на изложбата, която се състои от артилерийско въоръжение и от стрелкови оръжия. Изложили сме няколко вида картечници –лека картечница РП-46, лека картечница РПД-44. В изложбата е включена и тежка картечница, която също е много атрактивна и ще бъде интересна за посетителите – „Максим Соколов“ – образец 1910 година. Може би по-възрастните посетители ще направят асоциация с филмите за Гражданската война в съветска Русия в края на 20-те години. В изложбата присъства и една немска картечница – МГ-34 , наречена от немците „черната смърт“.
Гвоздеят или атракцията на изложбата е една 82-милиметрова минохвъргачка – образец 1937 година. Точно тази минохвъргачка и голяма част от картечниците за първи път участват в експозиция и напускат 4-ти артилерийски полк. За около месец и половина ще бъдат достояние на жителите и гостите на Асеновград. Експозицията ще бъде отворена и за Деня на независимостта на България. Всеки един, който харесва българската история и се интересува от оръжия, е добре дошъл в Исторически музей – Асеновград, за да се запознае с експонатите от изложбата.
Фокус: По какъв друг начин ще се включи 4-ти артилерийски полк в Асеновград в отбелязването на 132-та годишнина от Съединението на България?
Кап. Емил Григоров: 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще се включи активно в програмата на общината за отбелязване на 132 години от Съединението на България. Военнослужещите участват в няколко от организираните мероприятия, посветени на празника.  На 5-ти септември от 11.00 часа, пред паметната плоча на Пере Тошев, военнослужещите ще участват в ритуал по поднасяне на венци. Тези ритуали ще бъдат проведени също от 16.00 часа в село Конуш пред паметника на Конушенската чета, както и от 18.00 часа при село Новаково, пред паметника на поп Ангел Чолаков. Пере Тошев и поп Ангел Чолаков са видни деятели от епохата на Съединението на България и най-вече от тази на Сръбско-българската война от 1885 година. И двамата са участвали и са били ранявани. Действително както на тях, така и на останалите участници в Съединението и Сръбско-българската война трябва да бъдем благодарни, независимо колко по-късно в годините. В случая са 132 години и те от разстояние на времето не са толкова много, но за нас значат много. Колкото по-напред отиваме в годините, толкова повече трябва да акцентираме върху това, което са сторили за нас предшествениците ни. Военнослужещите оценяват всичко, което предците ни са извършили в името на народа, неговата свобода, обединение и независимост.
Фокус: Нека да припомним историята на 4-ти артилерийски полк в Асеновград. Какво включват редовете на биографията му?
Кап. Емил Григоров: Четвърти артилерийски полк в Асеновград е наследник на Втори армейски артилерийски полк, участвал във Великата отечествена война. Втори армейски артилерийски полк е създаден на 28 февруари през далечната 1928 година. Това се случва в град Варна с явно наименование на полка Варненски брегови укрепен пункт. Година по-късно полкът се дислоцира в град Хасково, където явното наименование се променя на Втора окръжна хасковска пеша жандармерия. Точно от град Хасково Втори армейски артилерийски полк участва във втората фаза на Великата отечествена война в състава на Втора българска армия. През 1949 година полкът се дислоцира за кратко в Пловдив, година по-късно идва в Асеновград, а после отново се връща в Пловдив. През 1975 година полкът вече окончателно остава на гарнизон в Асеновград. През 1998 година Четвърти полк се трансформира  в Четвърта артилерийска бригада. Така е до 2008 година. Вследствие на щатно-структурните промени, от 2008 година ние сме отново Четвърти артилерийски полк, както сме и до ден днешен. Стотици са военнослужещите в полка, които изпълняват задачи, свързани с трите мисии на въоръжените сили.
Тони МИХАЙЛОВ