Кап. І ранг Георги Георгиев: 40 са командирите, които през годините са командвали Военноморска база Варна

40 са командирите, които през годините са командвали Военноморска база Варна – нейните предшественици и наследници. Това каза капитан  І ранг Георги Георгиев, командир на Пункт за базиране Варна, повод честването на 120 години от създаването на Военноморска база Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Юбилейната годишнина ни задължи много тази година и докато изложбата, която открихме, е традиционна и се е случвала в последните 6 години, то няколко други символа, които бяха разработени и със съдействие на граждански организации изработени и спонсорирани – юбилейна монета, юбилейна значка и юбилейна брошура, скоро не са издавани. Последното издание за Военноморската база, също брошура, бе по повод 110-та годишнина от създаването й. Юбилейна монета и юбилейна значка в последните 20 години не са издавани“, посочи капитан Георгиев.

Юбилейната монета е изпълнена в тъмносиньо и златно жълто. Лицевата й страна показва емблемата на Военноморска база Варна, състояща се от щит,  вътре вписани два кръга, между които е названието Военноморска база Варна, морските символи котва и четирилъчна звезда, както и годината на създаването й. „Това е официалната емблема на Военноморска база Варна от началото на 90-те години, когато е създадена тази традиция военните формирования да имат такива емблеми. През годините командванията ревностно пазят и не променят тази символика“, обясни капитан Георгиев.  Над щита са изписани 120 години – поводът за издаването на юбилейната монета. На гърба й също са изобразени два кръга, които по същество представляват отблизо погледнати корабни въжета. „На кирилица и латиница е изписано Пункт за базиране Варна – наследникът на Военноморска база Варна, а в средата е националния трикольор и основния морски символ – котва“, каза още капитан Георгиев. Под котвата е оставено място за номера на всяка монета. „Серията е ограничена и с тази номерация всяка една от  монетите става уникална. Всеки командир на Военноморска база Варна и наследниците ще получи юбилейна монета с вписан този номер“, добави капитан Георгиев. Със същата символика е разработена и значка, която ще се носи от действащия личен състав на всички формирования, наследници на Военноморска база Варна.

Валидираната по-рано пощенска карта е с тираж 832 броя. Изображението на пощенската карта е кораб, който символизира дейността на Военноморска база Варна.

Празничната програма по повод 120 години от създаването на Военноморска база Варна продължава и в следващите дни. На 16 ноември  от 18.00 часа във Фестивален и конгресен център – Варна ще се състои тържествено събрание – концерт, а на следващия ден от 10.00 часа в Пункт за базиране Варна тържествено ще бъдат вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА