„Карнавална гюрултия” организират в Етъра

Габрово. С „Карнавална гюрултия” Етнографски музей на открито ще посреща туристите в края на седмицата. Инициативата е насочена към най-малките посетители, обясниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. Тя е част от програмата на предстоящия Габровски карнавал и ще се проведе в неделя /20 май/. Тогава ще бъдат изнесени три представления на Държавен куклен театър Стара Загора. Първото започва в 11.00 часа и ще се случи до Книгопродавницата, второто – в 14.00 часа ще е пред Сакова къща, а последното ще е в 16.00 часа на площада пред църквата.

Посетителите ще видят фрагменти от спектакъла „Фолклорна магия”, автор и постановка – Боньо Лунгов, режисура – Константин Каракостов.

Карнавалът в Габрово е наследник и продължител на Олелийнята, която се е провежда на Сирни Заговезни.  Тогава се изнасят импровизирани театрални представления, в които участват местни състави и индивидуални изпълнители – Мичето Моминото, Димитър Сливков, Нуню Фотографа, Александър Керков – все знаменитости за своето време.

Луиза ТРАНЧЕВА