Катя Антонова, Бюро по труда – Варна: Търсенето на персонал за летния туристически сезон продължава

Катя Антонова, началник отдел „Активна политика на пазара на труда“ към Бюро по труда – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Антонова, какво е нивото на безработица във Варна през май и какви са тенденциите, които отчитате?

Катя Антонова: През месец май отчитаме продължаващо намаляване на броя на регистрираните в бюрото по труда безработни. Техният брой е 3 687 души, като процент от икономически активните лица това е 2.1 на сто.

Фокус: По какви мерки и програми за заетост работите и какъв е интересът към тях?

Катя Антонова: От началото на годината с посредничеството на бюрото по труда във Варна в различни програми и мерки за заетост са включени над 240 безработни лица. Това са програми за хора с увреждания, за млади хора до 29 години и други групи хора, които са с риск от изпадане в безработица. Собствен бизнес са започнали 12 безработни лица.Схема „Младежка заетост“ и в момента е отворена за кандидатстване на работодатели. Програмата е добре позната на работодателите във Варна, тъй като се реализира за поредна година. По схемата могат да участват работодатели от реалния сектор, общините и общинските предприятия. Имаме възможност и за подготовка на кадри в Българо-германските центрове за професионално обучение на безработни лица, както  и по заявка на работодател.

Фокус: Какви кадри търси бизнесът във Варна към момента?

Катя Антонова: Над 800 са обявените свободни работни места във Варна. Търсенето на персонал за летния туристически сезон продължава, като обявените позиции за сектора към момента са над 250. Работодателите имат подход при наемането, като започнаха да предлагат настаняване на общежитие или поемане на разходи за квартира, транспорт на кандидатите от другите населени места, храна, униформено облекло. Не наблюдаваме сериозно нарастване на заплащането в този сектор. Най-търсени и дефицитни на пазара на труда са готвачите, като при тях се наблюдава традиционно високо възнаграждение. Във Варна започна набирането и на педагогически и непедагогически персонал за новата учебна 2018/2019 година. На пазара на труда се наблюдава недостиг на учители, затова попълването на свободните позиции в общинските, държавни и части училища започва по-рано. Бизнесът във Варна търси още инженери, механици, лекар, ветеринарен лекар, административни специалисти. В бюрото по труда във Варна има обявени свободни работни места и за шофьори на леки автомобили, тежкотоварни автомобили и автобуси. Търсят се също монтажници и заварчици. Много е широк профилът на професиите, които се търсят към момента.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА