Катя Божидарова – зам.-кмет на община Трън: Богата фолклорна програма, шатри на науката и занаятите ще са част от Празника на киселото мляко

Катя Божидарова – зам.-кмет на община Трън в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод десетото юбилейно изкачване на връх Руй и празникът на киселото мляко в Трън

 Водещ: Да започнем с по-скорошното събитие – 10-то юбилейно изкачване на връх Руй – кога ще бъде то и каква организация е направена?

Катя Божидарова: Вече 10-та поредна година Община Трън организира изкачването на връх Руй с международно участие. Изкачването ще стане и тази година от три страни: през село Зелениград, село Забел, село Ломница. Ще бъде забранено изкачването с леки автомобили във времето от 10.00 до 13.00 часа на 22 юни тази година, за да могат групите да се изтеглят до върха. Очакваме туристически групи от Сърбия, като същите ще се изкачват от българска страна. Предварително са изготвени списъци с желаещите за изкачване и са предоставени на „Гранична полиция“. По случай годишнината на събитието Община Трън е подготвила магнитчета, които ще се раздават на туристите. А за желаещите извън списъка ще кажа, че могат да участват в изкачването на връх Руй, като носят със себе си личните карти, тъй като има постове на „Гранична полиция“ и могат да попаднат на проверката. Това е, което накратко бих казала относно организацията и изкачването на връх Руй в събота на 22-и.

Водещ: И към големия празник, този на киселото мляко. Нека да припомним на нашите слушатели защо именно в Община Трън се провежда този празник?

Катя Божидарова: Човекът, който описа бактерията „лактобацилус булгарикус“ е Стамен Григоров, който е от Трънския край, от село Извор. Основният замисъл на този празник е да се даде възможност на всички посетители да се докоснат до народната традиция с приготвянето на този български продукт, както и до произведени на  неговата основа други млечни продукти и образци от българската национална кухня. Тази година каним за участие не само фермери и малки производители от региона, но и домашни производители, които използват стари домашни рецепти за производство на заквасени млека и млечни продукти. За празника сме предвидили фолклорна програма, както и атрактивни изненади, които очакват гостите: шатрата на науката и шатрата на занаятите. На разположение в деня на празника на посетителите ще бъдат и Музеят на млякото в село Студен извор и Музеят на бусинската керамика от село Бусинци, които на този ден ще работят за посетителите без такса. Каним всички за участие в Празника на киселото мляко, който ще бъде на 29-ти, следващата събота в град Трън.

Водещ: От колко часа и къде ще бъдат разположени тези шатри на науката и на занаятите?

Катя Божидарова: Те ще бъдат разположени в центъра на град Трън, пред Народно читалище „Гюрга Пинджурова“ на 29-ти от 11.00 часа. Шатрите се предоставят безплатно без такса.

Водещ: Ще има ли възможност гостите да опитат от продуктите и на тези малки млекопроизводители, и продукти от домашните производители?

Катя Божидарова: Да. Всеки заявил участие ще му бъде предоставена шатра, където производителите ще представят своите продукти и ще има възможност както за дегустация, така и за закупуване.

Водещ: А в шатрата на науката и занаятите какво ще бъде представено?

Катя Божидарова: В шатрата на занаятите майстор от Музея на бусинската керамика ще прави демонстрация изработване на глинен съд, в който може да се заквасва киселото мляко.

Водещ: А в шатрата на науката?

Катя Божидарова: В шатрата на науката ще бъде дадена повече информация на интересуващите се относно историята на откриването на бактерията „лактобацилус булгарикус“, запознаването с биографията на Стамен Григоров. Така че повече информация ще бъде дадена като теория за празника.

Водещ: Какъв е интересът? Традиционни ваши гости са представители от японското посолство, миналата година бяхте отправили покана и към корейското посолство.

Катя Божидарова: Тази година има отправени покани, но не мога да кажа, към момента кои конкретни гости ще вземат участие в празника. Все още няма потвърждение.

Водещ: Каним нашите слушатели да присъстват на 29 юни в Община Трън на Празника на киселото мляко, където могат да вкусят продукти от различни млекопроизводители и да посетят шатрата на науката и на занаятите, и да се радват на един весел празник.

Елеонора ЧОЛАКОВА