Катя Сунгарска, ЦСМП-София: Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа бяха на терен

София. Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа бяха на терен. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София Катя Сунгарска. „По график трябваше да работим с 18 екипа, но в последния момент успяхме да сформираме още един. Така че в новогодишната нощ работиха общо 19 екипа на Спешна помощ. 198 са подадените адреси до нас през нощта. 100 от тях са за хора, прекалили с алкохола. От тях само петима са били в толкова тежко състояние, че се е наложила хоспитализация. 4-ма сме хоспитализирали в „Пирогов“ и един във ВМА. До 00.00 часа сме получили едва 51 адреса, но вече след полунощ напливът към нас става огромен. Не е имало много тежки инциденти“, обясни Сунгарска и уточни, че са имали повиквания за три деца, но само за вирусни инфекции.
„Имали сме доста адреси, на които сме били разкарвани и на тях не сме заварвали хора. Те са най-вече улични. През нощта имаме случаи на един инфаркт, четири инсулта, няколко леки пътнотранспортни произшествия“, допълни тя.
Катя Сунгарска разказа, че между 01.00 часа и 03.40 часа е имало технически проблем с телефоните на 112 и не е можело да се осъществи с тях конферентна връзка. „От 112 само ни препращаха електронно адресите, пък вече ние звъняхме на хората, за да доуточняваме за състояние“, добави тя.
По думите ѝ няма нито един сигнал за пострадали хора от пиротехника. „Това е изключително радващо на фона на предишни години. Две линейки бяха концентрирани на концерта на пл. „Княз Александър I“. Нямахме инциденти там на място. Като че ли по-спокойно е минала тази Нова година в сравнение с минали“, коментира Сунгарска и обобщи, че Центърът за спешна медицинска помощ в София е завършил годината с над 140 000 сигнала.
Люба АЛЕКСИЕВА