КЕВР обсъжда новите цени на тока и парното

София. В Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе обществено обсъждане на новите, по-високи цени на тока и парното от 1-ви юли. Енергийният регулатор предлага увеличение, съобразено с годишната инфлация – 3.5% за електроенергията, и 4.5% средно за страната за парното и топлата вода.
Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград – 17.53%, и Габрово – с 12.53%. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново – със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе – 3.86 %, Перник – 1.77% и Варна – 1.9%.
От топлофикационните и електроразпределителните дружества вече изказаха несъгласие с недостатъчното, според тях, поскъпване. Недоволство от поскъпването обаче вече изразиха и хората. По думите на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов, ако регулаторът се съобрази с исканията на енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%.
На днешното заседание КЕВР ще изслуша граждански и неправителствени организации. Преди дни омбудсманът Мая Манолова заяви, че увеличението на цената на парното, на топлата вода и на ел. енергията е необосновано. Според нея основания за повишаване на цената на парното няма и посочи, че този път КЕВР започва обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Омбудсманът подчерта, че се запазва тенденцията при повишаването на цената на природния газ, да се повишава и тази на парното, но когато пада цената на природния газ, цената на парното не просто остава същата, а продължава да се повишава. Манолова коментира още, че това е исторически най-високата цена на парното.