Кирил Бояджиев, ЛРД „Сокол 1884“:  Арендаторите продължават да пръскат с отровни препарати, с което не оставят храна за прелетния дивеч

Днес се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ловуването се извършва само с писмени разрешения, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Повече за спецификите на този вид лов в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново разкрива Кирил Бояджиев, експерт по лова в Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884“.

Фокус: Днес се открива ловът на прелетен дивеч. Колко ловджии се включиха в откриването?

Кирил Бояджиев: Откриването на ловния сезон е дълга процедура с оформяне на много документи и инструктажи – мероприятия с отговорните лица. Откриването е във втората събота на месец август. Сдружението е от 1100 членове. Излязоха около 700 души в полските райони. Започна ловът на прелетен дивеч, което включва пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и всички видове, които са разрешени по Закона за лова и опазване на дивеча.

Фокус: Колко дивеч сте разселили?

Кирил Бояджиев: Видовете, които Ви споменах, не подлежат на разселване. Това е прелетен дивеч. По програма за разселване на дивеча, която е национална, до този момент сме разселили 600 патици, 500 яребици през пролетта. Предстои другата седмица да разселим 1500 броя 90-дневен ловен фазан, които се финансират от Сдружението, произвеждат се в стопанството на Националната ловна организация и се разселват в предоставените райони на Сдружението. Това е местен дребен дивеч. Прелетен дивеч не се разселва.

Фокус: Инструктажи проведени ли са?

Кирил Бояджиев: Да. Всички видове инструктажи са проведени. Това е една дълга процедура. Ние от  20 дни се занимаваме с организацията на откриването на сезона. Провели сме си съответните мероприятия, управителен съвет, инструктажи на председатели на дружинки и отговорни лица. В същото време празнувахме и 6-ти август – Празника на ловеца и отбелязахме и Седмицата на дивеча и опазването му. Имахме гости от Националния съюз, от регионалните държавни органи, съседни дружества. Направихме едно много хубаво тържество. Там проведохме и съответно и дружествено състезание по ловна стрелба, което е част от подготовката, припомняне на ловците как се стреля по летящи обекти като птици.

Фокус: Какво е специфичното при този лов – нещо, което трябва да знаят и трябва да внимават ловците?

Кирил Бояджиев: Най-специфичното нещо въобще за лова е да се спазват мерките за безопасност. На това наблягаме най-много – мерките за безопасност. Това включва подборът на подходящите боеприпаси и облеклото, регламентирано от закона – да бъде маркировъчно във вида и начина за ловуване – дали ловът е групов или не. В инструктажите сме наблегнали много сериозно и по отношение на употребата на алкохол. Има едни изменения в Закона за лова от няколко години и ловци, които се предвижват с оръжие не бива да са употребили алкохол.

Фокус: Кога започна ловът?

Кирил Бояджиев: Ловът започна по здрач с инструктажите. Съгласно Закона ловът е разрешен един час преди изгрев слънце. Времето, както виждаме,в цялата страна, е изключително горещо. Ловците излизат със своите четирикраки помощници, ловните кучета, на които също им е горещо. Така че ловът започна много рано. Някой дружини организираха инструктажите си и мероприятията си още в петък вечер. Най-вероятно този лов в 9 – 9.30 часа този лов ще свърши. Това е бърз лов. Бързо се преминават терените. Опасявам се, че някъде този лов ще бъде засипан, защото арендаторите продължават да пръскат безконтролно с отровни препарати и не оставят на птиците, които мътят и се люпят в България, нито една зелена тревичка да си клъвнат. Аз този въпрос като проблем съм го поставял много пъти – почти всяка година, но към арендаторите, земеделските производители, никой не се обръща по никакъв начин и държавата не хае по този въпрос. След това, когато ловците като видят, че землищата им са съсипани от химия, най-вероятно ще се приберат на обяд и ще се почерпят.

Фокус: Казахте, че сте информирали компетентните органи за този проблем. По какъв начин?

Кирил Бояджиев: Ние от дружеството и лично аз съм писал до Национален съюз, до Министерство на земеделието. Абсолютно безконтролно се ползват отрови, внасяни от трети страни. Пръскат се отрови, за да няма тревичка и да се получи хубава продукция, но никой не мисли, че тези химии влизат в почвата и след време внуците на арендаторите ще консумират същия хляб. Пъдпъдъци и гургулици стоят на черна пръст, на гола земя, и се чуди с какво да се храни и умира съответно. Може ли пиленца, излюпени преди 2-3 дни, да се пръскат грубо със силни отрови. Те жънат, веднага дисковат и пръскат срещу трева, така превръщаме земята на България в африканската пустиня Сахара.

Фокус: 1100 членове на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Има ли жени сред тях?

Кирил Бояджиев: Да. Имаме жени. Имаме много млади жени, включително едно от момичетата, което стана ловец миналата година, се яви на турнира по ловна стрелба и взе призово място. Бих казал, че засрами много от мъжете по време на турнира. Тя получи приз за най-млад ловец, тъй като беше най-млада на години. Радва ме, че е много запален ловец, тъй като последните години имаме 13-14 жени в дружеството, бих казал със занижена активност, но се вижда, че приемствеността при жените се появява отново. Почти съм убеден,ч е тя е една от първите, излязла на лов.

Фокус: Ако можете да припомните какъв е реда за издаване на разрешително  и за включване в Ловно-рибарското дружество?

Кирил Бояджиев: Разрешителните са два вида. Имаме групови и индивидуални разрешителни. И двата вида Сдружението получава от Държавното горско стопанство. Предоставят се на председателите на дружинки. Председателите на дружинки съответно ги получават от Ловното дружество, след като са получили съответна заявка колко души искат да излязат от ловците си по дружинки. Провеждат се инструктажите в съответните инструктажни книги и им ги предоставят. Груповото разрешително важи за един ден, индивидуалното е до края на месец август, 27 август – последния ловен ден от месеца. След това ги събират, предоставят информация за отстреляния дивеч в Ловното и в началото на септември продължаваме пак на прелетен дивеч. Живот и здраве на 1 октомври ще открием лова на дива свиня.

Фокус: Ако искате да пожелаете нещо на ловците?

Кирил Бояджиев: Аз им пожелал по време на инструктажите, пожелал съм го на всички сбирки, ще го пожелая и през вашето радио. Всички ловци и техните семейства да са живи и здрави. Ловците да бъдат внимателни, за да може абсолютно всички вечер да се приберат при семействата си, с усмивка, да имат слука. Всички ловци от страната – да имат слука, да бъдат внимателни, да започнем сезона с усмивка и да излезем от сезона през месец февруари без произшествия. Ще ви представя само една лека статистика – средно последните 10 години имахме до около 10 смъртни случая поради невнимание или други причини. В последните няколко години смъртните случаи при ловците се движат до около 5 до 7. Не е етично да го казвам, но това е един много малък процент, ако го сравним с катастрофи, трудови злополуки и други. Нормално е да има такива инциденти и не бива толкова много да се коментира от гражданите, които не са ловци, че се самоубиваме. Това е изключително малък процент. Действително по невнимание се случват такива инциденти. Ние имаме няколко смъртни случая на риболовци, които не са внимавали и са изправили карбоновите телескопи във въздуха и светкавицата ги убива. Така че бих казал, че ловците в България са едни от най-внимателните хора, боравейки с оръжие.

Надежда КРЪСТЕВА