Кирил Бояджиев, ЛРД „Сокол 1884“:  Арендаторите продължават да пръскат с отровни препарати, с което не оставят храна за прелетния дивеч

Велико Търново. Арендаторите продължават да пръскат с отровни препарати, с което не оставят храна за прелетния дивеч. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Кирил Бояджиев, експерт по лова в Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884“ – Велико Търново. Той посочи, че лично той е сигнализирал многократно за този проблем компетентните органи – Националния съюз на ловците и риболовците в България, Министерство на земеделието и други. По думите му в момента земеделските производители и арендаторите ползват абсолютно безконтролно отрови, внасяни от трети страни. „Арендаторите продължават да пръскат безконтролно с отровни препарати и не оставят на птиците, които мътят и се люпят в България, да си клъвнат нито една зелена тревичка. Държавата не хае по този въпрос. Пръскат се отрови, за да няма тревичка и да се получи хубава продукция, но никой не мисли, че тези химии влизат в почвата и след време внуците на арендаторите ще консумират същия хляб. Пъдпъдъци и гургулици стоят на черна пръст, на гола земя, и се чудят с какво да се хранят и  съответно умират. Може ли пиленца, излюпени преди 2-3 дни, да се пръскат грубо със силни отрови. Те жънат, веднага дисковат и пръскат срещу трева. Така превръщаме земята на България в африканската пустиня Сахара“, допълни Кирил Бояджиев.

Експертът съобщи, че по Националната програма за разселване на дивеча от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884“ до този момент са разселени 600 патици и 500 яребици. Разселването на местен дребен дивеч продължава. През следващата седмица ще бъдат разселени 1500 броя 90-дневен ловен фазан. Разселването се финансират от Сдружението. Дивечът се произвежда в стопанството на Националната ловна организация и се разселват в предоставените райони на Сдружението.

Надежда КРЪСТЕВА