Кирил Ваклинов, общински съветник в Благоевград: Гражданите определено са засегнати от липса на председател на ОбС, кметът трябва да бъде инициатор за провеждането на консултации за избора на такъв 

Снимка: Pixabay.com

На 11 ноември се проведе първото заседание на Общински съвет – Благоевград, на което клетвата си положиха всички 41 души, избрани от жителите на Община Благоевград за общински съветници. Повече от месец след това местния парламент функционира без председател. До този момент за поста бяха номинирани Рашко Динков от БЗНС „Александър Стамболийски“, Андон Тодоров от „Партия на зелените“, Албина Анева от партия МИР, Любен Милев от БСП, Теодор Велчев от партия „Глас народен“ и Цветозар Балабанов от „Партия на зелените“. В интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Кирил Ваклинов, общински съветник в Благоевград, посочва какви според него са причините да не може да бъде избран председател и какви проблеми създава това за жителите на Община Благоевград.

Фокус: Какво се случва в Общински съвет – Благоевград и защо продължавате да не успявате да си изберете председател?

Кирил Ваклинов: Първо, общинският съвет е продукт на местните избори, които се проведоха преди малко повече от месец на територията на Благоевград и които възпроизведоха 14-ет различни формации. Това от своя страна означава, че Общински съвет – Благоевград е силно фрагментиран. По принцип това не би трябвало да представлява проблем ако всички колеги искат да се развива Община Благоевград и да работят в името на гражданите. За съжаление се появи фронтова линия или грубо казано Общински съвет – Благоевград се раздели на идеални части. Точно 50 на 50 с няколко неутрални или така наречените „бели бюлетини“.

Фокус: Какво може да обедини това разделение?

Кирил Ваклинов: За мен решението винаги е било в диалог. Това е ролята на обществениците, на хората, които се занимават с обществена дейност. Те трябва да седнат и да разговарят по между си, за да се намери компромисно решение, дори с цената на ротация на председател. Тоест  да изберем двама председатели, които да се сменят през някакъв срок. Ние в край на краищата сме длъжни да възпроизведем това решение. За съжаление големите политически групи все още не само, че не коментират този вариант, но и до колкото съм запознат не говорят по между си.

Фокус: Какво означава липсата на председател на Общински съвет – Благоевград за гражданите? Питам Ви, защото дори сесията днес започна с изказване на жител на Благоевград, който е възмутен от това, че не успявате да си изберете председател. Или казано по друг начин – засегнати ли са хората в Благоевград от липсата на председател и пречи ли това за работата на общината?

Кирил Ваклинов: Инициативата за промени, наредби и решения е на кмета, но тя трябва да се гласува от общински съвет и съответно да влезе в сила като законова рамка. Общината може да функционира и без председател, тоест належалите неща могат да бъдат свършени, но не може да се направи крачка напред. Тоест януари месец 2020 година ще ни се наложи да приемаме Бюджет на общината и е хубаво той да бъде приет от общински съвет, но в сегашната ситуация това не може да се случи. Това означава, че бюджетът ще бъде служебен. Важно е да подчертаем, че няма да останем без бюджет, но той ще е служебен. Вариантите са да се работи по Бюджет за 2020 година или той да одобрен нов бюджет от министъра на финансите. Законът е предвидил всички възможности, за да не спре да функционира Община Благоевград. От друга гледна точка – гражданите на Благоевград определено са засегнати от липса на председател на Общински съвет. Една от причините е, че блокираната работа на общински съвет не позволява да се приеме Наредба за социалните жилища, които бяха изградени в квартал „Освобождение“. По този начин ние не може да настаним нито едно семейство там. Това не може да се случи докато няма наредба и критерии, по които те да бъдат класирани. 70 апартамента, прекрасно обзаведени, тук трябва да признаем заслугите на предишното общинско ръководство, в един добри сгради стоят празни.

Фокус: Какви са Вашите прогнози за бъдещето на Общински съвет – Благоевград?

Кирил Ваклинов: Моите прогнози са, че може би вече назрява моментът да се избере председател на Общински съвет – Благоевград, но това разбира се ще стане с компромиси. Искрено се надявам още днес по обяд или следобед да започнат консултации, да започнат преговори и всички заинтересовани лица. Моето лично мнение е, че инициаторът на тази  среща трябва да е кметът на Благоевград. За мен това е най-нормалното нещо, защото всички институции са засегнати от липсата на работа. От хаоса не печели никой.

Ливия НИНОВА