Кирил Ваклинов, общински съветник в Благоевград: Гражданите определено са засегнати от липса на председател на ОбС, кметът трябва да бъде инициатор за провеждането на консултации за избора на такъв

Благоевград. Гражданите определено са засегнати от липса на председател на ОбС, кметът трябва да бъде инициатор за провеждането на консултации за изборът на такъв. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин общинският съветник Кирил Ваклинов, след като повече от месец местния парламент функционира без председател.

Той уточни, че инициативата за промени, наредби и решения е на кмета, но тя трябва да се гласува от общински съвет и съответно да влезе в сила като законова рамка. „Общината може да функционира и без председател, тоест належалите неща могат да бъдат свършени, но не може да се направи крачка напред. Тоест януари месец 2020 година ще ни се наложи да приемаме Бюджет на общината и е хубаво той да бъде приет от общински съвет, но в сегашната ситуация това не може да се случи. Това означава, че бюджетът ще бъде служебен. Важно е да подчертаем, че няма да останем без бюджет, но той ще е служебен. Вариантите са да се работи по Бюджет за 2020 година или той да одобрен нов бюджет от министъра на финансите“, каза още Ваклинов.

По думите на общинският съветник, Законът е предвидил всички възможности, за да не спре да функционира Община Благоевград. „От друга гледна точка – гражданите на Благоевград определено са засегнати от липса на председател на Общински съвет. Една от причините е, че блокираната работа на общински съвет не позволява да се приеме Наредба за социалните жилища, които бяха изградени в квартал „Освобождение“. По този начин ние не може да настаним нито едно семейство там. Това не може да се случи докато няма наредба и критерии, по които те да бъдат класирани. 70 апартамента, прекрасно обзаведени, тук трябва да признаем заслугите на предишното общинско ръководство, в един добри сгради стоят празни“, посочи Ваклинов.

Според него вече назрява моментът да се избере председател на Общински съвет – Благоевград, но това ще стане с компромиси. „Искрено се надявам още днес по обяд или следобед да започнат консултации, да започнат преговори и всички заинтересовани лица. Моето лично мнение е, че инициаторът на тази среща трябва да е кметът на Благоевград. За мен това е най-нормалното нещо, защото всички институции са засегнати от липсата на работа. От хаоса не печели никой“, подчерта Ваклинов.

Ливия НИНОВА