Кирил Илиев, общински съветник: На среща с представители на ОбС – Благоевград, кметът изрази съмнение, че ще получим 5.8 млн. лв., обещани от Правителството, но средствата бяха отпуснати преди дни

Снимка: ГЕРБ

Благоевград. На опознавателна среща с представителите на Общински съвет – Благоевград, инициирана от кмета Румен Томов преди около месец, бе обсъден въпросът с отпускането на 5.8 млн. лв. за Регионалното депо за отпадъци, което ще обслужва Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Тогава, на срещата г-н Томово изрази съмнение – дали Правителството ще ни отпусне тези пари. Това каза общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Благоевград Кирил Илиев по време на сесията на местния парламент, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Ние отговорихме, че нашата партия е достатъчно сериозна и сме хора, които държим на думата си. А самите средства бяха отпуснати с решение на Правителството преди броени дни. Бих искал да призова кмета, тъй като той тогава изрази такова съмнение, да благодари на Правителството и на ПП ГЕРБ, както и лично на премиерът Бойко Борисов, че не позволи в Община Благоевград да настъпи криза, свързана с депото за отпадъци“, каза Илиев.

Той подчерта, че това е бил ангажимент, поет към обществеността и хората, и той вече е факт. „Парите ще дойдат и се радваме, защото преди години имахме лошият опит, когато имаше обещавани пари от Орешарски. Тези от Вас, които бяха общински съветници тогава, си спомнят, че всички попълнихме декларация с искане правителството на Орешарски да изпълни ангажимента си за плувния басейн, но и за други проекти, които бяха належащи. А парите не дойдоха, защото кмет стана д-р Атанас Камбитов“, припомни Илиев.

По думите на общинския съветник е хубаво да признаваме, когато за Благоевград се случват хубави неща и когато се работи добре с Правителството, което финансира проекти, важни за обществеността, независимо от политическите убеждения и ориентации на тези, които сега управляват община Благоевград. „На второ място искам да попитам г-н Томов, относно една информация, която бе публикувана в местни медии. Тя е свързана с това, че онзи ден бе пенсиониран един уважаван от всички нас секретар на община Благоевград – София Янчева. Сега в пространството се тиражира, че кметът вече е определил човек, който ще бъде секретар на общината. Бих желал да отговори – Дали това е наистина така? Искам да припомня също, че за заемането на тази длъжност следва да се проведе конкурс, а не той да бъде предопределен и хора, които желаят да кандидатстват, да знаят, че изборът вече е ясен“, коментира Илиев.

Общинският съветник призова кметът Румен Томов да кажели дали е поемал такива политически ангажименти. „Искам да попитам и още нещо Румен Томов по повод информация от публичното пространство – дали е поет ангажимент към член на Общинска избирателна комисия, която днес ще заседават по казуса, свързан с искането за предсрочно прекратяване на неговите правомощия, заради нарушения на ЗМСМА, срещу неговия вот – да заеме мястото на освободения юрист Мартин Лалев?“, допълни Илиев.

От своя страна Румен Томов заяви, че има писмо от министър Владислав Горанов във връзка с ангажиментът за изплащане на 5.8 млн., относно депото. „Тези ангажименти са изпълнени онзи ден. Това бе ангажимент на правителството, който е поет във връзка с изграждането на депото и то го изпълни. Няма да влизам в други баланси на общината, които са. Не е тук мястото и начина. Искам да кажа и още нещо – във вторник проведох среща с премиерът Бойко Борисов, относно финансовото състояние на общината. Само това ще ви кажа. По този въпрос. Що се отнася до моя кметски екип – това са решения, които взимам аз на база проведени консултации с широк кръг хора и аз имам това право. Третият въпрос, относно г-н Лалев мога да ви отговоря, че на този етап тази тема не стои“, отговори Томов.

Ливия НИНОВА