Кирил Йосифов, кметски наместник на село Градево: Църквата „Св. Никола“ в селото е изградена с помощта на много ктитори, помогнали не само с пари, но и с ръчен труд

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Кирил Йосифов, кметски наместник на село Градево, Община Симитли, в интервю за  Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Йосифов, на днешния ден храмът, който се намира във Вашето село отбелязва своят храмов празник. В тази връзка може ли да ни кажете повече за неговата история?

Кирил Йосифов: Историята на храма датира от много години, а от ден на ден успяваме да научим все повече подробности от миналото на църквата. Самата легенда, свързана с изграждането на храм „Св. Никола“ в село Градево е доста интересна. Това, което знаем е, че църквата е изградена през 1861 година, след като възрастна жена намира голямо богатство. Тя решава да дари откритите жълтици за изграждането на църква. Парите обаче не достигнали за цялостното ѝ строителство, поради което се наложило строежът да бъде подпомогнат от така наречените ктитори. Те дарили средства и за поставянето на кръст, който и до днес стои пред църквата. Част от сведенията, които имаме, получихме благодарение на историкът от Симитли докторант Кристиян Ковачев. Той, в продължение на няколко години, посещава храма и разкрива подробности от неговото минало. Сред имената на дарителите за изграждането на храма виждаме Чорбаджи Трендафил, Васил и други. Те са помогнали не само с пари, но и с труд. Всичко, което е било необходимо за изграждането на църквата е докарано на ръка и с волски коли. Важно е да кажем, че за строителството на храм „Св. Никола“ е използван много качествен материал.

Фокус: А днес какво е състоянието на храма?

Кирил Йосифов: Първо ще започна с това, че до преди 20 години храмът не беше в много добро състояние. Това от своя страна накарало хора от село Градево, които са посещавали църквата, които са били кръщавани в нея, на доброволни начала да я ремонтират. Начело на инициативата бил един от моите вуйчовци Васил Насин. Така около 10 човека, с подръчни материали и собствени сили, успяват да спасят покрива на черквата. След което се изгражда навес за нуждите на миряните. По-късно с помощта на Община Симитли, кметът Апостол Апостолов и отец Спас се предприемат по-сериозни строителни дейности, благодарение на които църквата се сдоби с нов покрив. На него е направена цялостна реконструкция, с изливането на пояси, които да държат основата и постройката. Но с това не се изчерпват нещата, които са направени и които плануваме да направим. В момента църковното настоятелство, с всяка една стотинка, която е събрана се влага в подобряване материалното състояние на църквата. Община Симитли също отделя средства за храма. По отношение трудът, който се влага, то всичко става на доброволни начала, както е било в миналото. Най-новите подобрения са изграждането на два навеса, като един от тях е обособен за приготвянето на ястия, когато има празници.

Фокус: Как ще отбележите храмовия празник тази година?

Кирил Йосифов: Празникът го отбелязваме с големи тържества, въпреки че времето е студено. Традиционно приготвяме курбан за здраве. Готвим постен боб и риба на жар, която се подготвя по специална технология и рецепта, запазена единствено в село Градево. Хубавото е, че с всяка следва година все повече и повече хора идват на нашия празник, за да може заедно да отдадем почитта си към Св. Николай.

Ливия НИНОВА