Кирил Йосифов, кмет на село Градево: Храм „Св. Никола“ в селото е на 157 години и винаги е бил изключително посещавани от местните хора

Никулден

Кирил Йосифов, кмет на симитлийското село Градево в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин по повод Никулден и празникът на храм „Св. Никола“, който се намира в „Овнарска махала“ на малкото населено място.

Фокус: Г-н Йосифов, кога възниква храм „Св. Никола“ в село Градево, който днес отбелязва своят празник?

Кирил Йосифов: Църквата е създадена през 1860 година, но през следващите години тя продължава да бъде усъвършенствана. Въпреки това хората още от началото започват да посещават храма. По спомени от възрастни хора, когато храмът е бил построен местните жители в „Овнарска махала“ били много щастливи и с радост са се включили в неговият градеж.

Фокус: Има интересна легенда около това защо именно това място е избрано. Ще ни кажете ли каква е тя?

Кирил Йосифов: Мястото е избрано, защото според легендата една възрастна жена открила в района вградени жълтици и решила да дари средства за построяването на църквата.

Фокус: А какво може да ни кажете за облика на храма и към днешна дата отговаря ли той на това, което е било при неговото създаване?

Кирил Йосифов: На този въпрос ще отговоря, че на 80 % е запазен естественият градеж на църквата. За съжаление преди години храмът е бил изоставен за кратко и това води до частично разрушаване на някои негови части. В следващите години с общи усилия на жителите на селото и техни близки църквата е възстановена, като се започва от нейният покрив. По-късно е извършено и реновиране на вътрешността на храма. Всичко това се е случило преди 12 – 13 години затова миналата година ние решихме, че трябва отново да направим ремонт, започвайки от покрива. Към днешна дата той е изцяло обновен с нова конструкция, с изливане на нови пояси за укрепване, което дава голяма гаранция за цялата сграда. Освен това поставихме нови греди и керемиди, който за съжаление нямат стария облик на предишните, но такива просто вече не се намират.

Фокус: Нов е и навесът пред църквата нали така?

Кирил Йосифов: Да. Миналата година когато дойдохме на Никулден всички много се радвахме на новият покрив, но забелязахме, че навесът, който е бил изграден от местни хора преди години също има нужда от ремонт. Така по идея на църковното настоятелство и по инициатива на местни хора подехме дейности по подмяна на вече съществуващия навес. В дейностите се включиха голяма част от местните хора и техни близки.

Фокус: А нещо друго планувате ли като дейности за подобряване облика на храма?

Кирил Йосифов: Оправяме подът под самия навес, защото на 60 % той е с поставени бетон и плочки, но от задната страна на храма не е оправен. Там тепърва ни предстои обновяване. Освен това мисли как да направи система, с която да отводняваме района на храма, защото църквата е на склон и понякога това създава проблеми. В общи линии продължаваме напред и няма да оставим църквата да се руши.

Фокус: Защо Никулден е важен за градевци?

Кирил Йосифов: Защото този празник е много хубав и знаете ли, въпреки че е сгунеша високо в планината, тя винаги е посещавана от много хора, особено на днешния ден. Няма значение какво е времето, местните хора правят всичко възможно, за да дойдат и отдадат почитта си към Св. Никола. За нас храм „Св. Никола“ е много важен и както виждате се стремим постоянно да го обновяваме. Пропуснах да спомена, че навесът, който направихме е за около 150 човека и на празника на светеца винаги е пълен. Също така изградихме чешма.

Фокус: Какво искате да пожелаете на всички хора по повод 6 декември и предстоящите коледно-новогодишни празници?

Кирил Йосифов:  Искам да пожелая по случай Св. Никола и празници, които идват на всички да бъдат живи и здрави и Бог да ни пази и закриля, за да не се случват лошите неща, които стават из страната. Това е най-важното. Всичко останало смятам, че хората и сами могат да го постигнат.

Ливия НИНОВА