Кирил Огненски, кмет на село Бистрица: По проект за трансгранично сътрудничество ще извършим укрепване на брега на река Бистрица

Снимка: Радио "Фокус"

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Огненски, Община Дупница бе одобрена за реализацията на проект „Опазване и възстановяване на екосистемите на трансграничния регион чрез подобряване на качеството на речните води и почви”, чрез втората покана за набиране на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Какво предстои да се случи, какво включва проектът?

Кирил Огненски:  На територията на село Бистрица, с цел предотвратяване развитието на свлачищни процеси по северния бряг на река Бистрица в близост до центъра на селото, ще се изпълнява укрепване на брега. Ще бъде изградена подпорна стена с дължина 50 метра в коритото на реката, в участък между съществуваща стоманобетонна подпорна стена и габионна стена, както и другите дейности свързани с коритото в опасния участък.

Фокус: Това ли е решението на проблема, който към момента съществува?

Кирил Огненски:  Така избраното решение ще осигурява устойчивост на бреговете при преминаване на максимални водни количества с нормативна обезпеченост. Чрез изграждане на защитното съоръжение ще се постигне укрепване на речните брегове, което от своя страна способства за опазване и възстановяване на екосистемите в терена за въздействие, както и ще благоприятства повишаване качеството на речните води, като ще ги предпазва от замърсяване

Фокус: Какви са опасностите, ако не се извърши самото укрепване?

Кирил Огненски:  Опасността е от пропадане, ще пропадне пътят, а в непосредствена близост са къщите. Това със собствени средства няма как да се случи. Дейностите са мащабни, теренът е трудно достъпен. Благодарение на Община Дупница този проблем ще бъде решен. Мястото е критично и трябва да се вземат мерки.

Фокус: Успявате ли да почиствате речното корито до момента?

Кирил Огненски:  Да, справяме се. До момента не сме имали сериозни проблеми.

Фокус: За Коледно-новогодишните празници, връщат ли се хората, работещи в чужбина?

Кирил Огненски:  Селото ни е от около 2000 души. Имаме около 250 хора в чужбина. Все по-малко се прибират за празниците. Преди 7-8 години 90% от тези хора си идваха тук, но сега това не е така. Причината е финансова. Имаме и туристи тук, има изградена къща за гости, която е пълна. Над селото има изградена еко пътека. При нас се намира водопадът Бистрица, морените, градският парк. Селото е изходна точка за Рилски манастир, хижа „Иван Вазов” и Седемте рилски езера. Имаме поле за развитие на туризма и се надявам, че през следващата година това ще се случи.

Венцеслав ИЛЧЕВ