Кирил Чолаков: Планински спасителен отряд №9 в Дупница е създаден през 1955 година

Кирил Чолаков, председател на Планински спасителен отряд №9 в Дупница в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Чолаков, разкажете ни за Планински спасителен отряд номер 9 в Дупница.

Кирил Чолаков: В момента по застрахователен списък всеки един от нас има застраховка, която ни се прави имайки предвид дейността, с която се занимаваме.  В момента са 21 човека и един стажант спасител, т.е. 21 правоспособни и атестирани спасители, плюс един стажант спасител, който в момента кара курсовете за спасител.

Фокус: В екипа си имате и куче, нали така?

Кирил Чолаков: Да, имаме едно куче- Ектор. Той е с нас от година и малко повече. Това е новото куче на Иван Тушев, който е негов водач. Предишното куче, което почина също беше негово. Ектор започна вече цикълът на обучение за спасяване на хора в лавини и бедстващи райони.

Фокус: Вие казахте какъв е броя на членовете, като участниците са с различни професии и доброволческата дейност ги обединява. Какви са професиите им?

Кирил Чолаков: Най- разнообразни са професиите на хората, които се включват в отряда. Като започнем при нас има юристи, инженери, пожарникари, служител в охраната на затворите. Всички хора са обединени от любовта към планината. В началото на някои от тях планината им е била хоби и съвсем любителски да се занимават, но след това всички тези хора са преминали на доста друго по- високо ниво, имайки предвид със знанията, уменията и най- вече с желанието и мотивацията си да могат да помагат на хора, които бедстват в планината.

Фокус: Вие обслужвате един от най- опасните райони, кои са те?

Кирил Чолаков: Дупница е в непосредствена близост до планината и изход за много участъци в северозападната част на Рила. Взима се решение,че би било хубаво да има едно спасително ядро, което да се установи в града ни. Намират се и хора, които решават, че могат да се занимават с това нещо- добри планинари и хора, които познават и обичат планината, като са основателите на това ядро. Имайки предвид, че все повече хора започват да навлизат в планината. Започва да се развива и стопанска дейност, като нуждата от тази спасителна служба е назряла и се решава, че трябва да се създаде такова ядро, което вече е факт след една акция, която е била доста тежка на хижа „Рибни езера“ и е имало доста участници от Дупница, което е дало повод, че тук трябва да се създаде такова ядро и доброволците в тази акция са го образували.

Фокус: Какво е подтикнало членовете на отряда да станат част от него?

Кирил Чолаков: На първо място всеки един от нас е тръгнал от любов или интерес към планината. Впоследствие при всеки се търпи някакво развитие и започва да се занимава с алпинизъм, ски и все по- сериозни и тежки неща. След това всеки сам за себе си преценява, че има достатъчните знания, умения, а пък и мотивация да помага на хората, които бедстват в планината. Пребивавайки често в планината, на всеки от нас му се е случвало по някакъв повод да помогне на някой друг и да потърси помощ, вече всеки е решил, че би могъл да бъде полезен. Това не е просто едно импулсивно решение, тъй като трябва да бъдат изкарани и курсове и всеки трябва да положи изпити, за да знае и да може в планината.

Фокус: В България са обаче малко хората, които да правят нещо, ако няма финансова облага. Вашата дейност е изцяло доброволческа. Разполагате ли с достатъчно екипировка и нужните средства за извършване й?

Кирил Чолаков: От тази гледна точка, с обезпечаване на личната екипировка, обща екипировка и специализирана, както и отделно всички транспортни средства, които се изискват за да се осъществи тази дейност- планинско спасяване, централата на ПСС се грижи за това нещо. Доброволчеството е до там, че доброволно сме влезли в тази служба. Сама разбирате, че ако се подаде сигнал и човекът, който може да участва в акцията вече тръгва, защото знае, че от него се очаква това нещо и той за това е подготвен и затова е обучен. Представете си, че от тези 20 човека не могат да излязат 6- 7 да помогна в планинаната. Доброволчеството свършва до там, докато почне да се занимава с тази дейност. Тези хора са отговорни към това нещо, което са поели като ангажимент да вършат, не че е задължително, само отговор4ни и мотивирани хора могат да вършат тази дейност.

Фокус: Трябва да уточним на нашите слушатели, че сигналите могат да се подават денонощно, т.е. вие трябва да сте на разположение 24 часа в денонощието.

Кирил Чолаков: Така е и районът на Седемте Рилски езера е един от най- посещаваните през последните години. От 2009 година работи лифта, който хижа Пионерска до хижа Рилски езера, а туристопотокът  се увеличи в пъти. С все повече хора в планината и травматизмът се е увеличил в пъти. Трябва да вземем под внимание и фактът, че планината е стана все по- достъпна и за хора, които не са достатъчно подготвени, знаещи и можещи.

Лора КАЛЧЕВА