Китан Галчев, кмет на Добринище: Можем да отчетем силен летен туристически сезон

Китан Галчев, кмет на Добринище, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Галчев, камък изобразяващ Пирин планина, бе позициониран в Добринище. Разкажете ни повече за тази находка.

Китан Галчев: Всичко това се случи много интересно. Изглежда, че нещата, които трябва да се случват, понякога идват от само себе си. При изкопи на строителен обект близо до парка в Добринище бяха извадени 3 големи скални блока, като най-големият, с размери около 1.65 метра височина и 3 метра дължина, решихме да закараме до парка и да стане част от парковата композиция, защото паркът ни беше изграден скоро по програма с външно финансиране и действително е прекрасен. Мислехме, че тази скала ще допринесе за по-добрата визия на парка и действително, когато я поставихме, след около 2-3 дни при вглеждането забелязахме, че по някакъв начин наподобява върховете, които са над Добринище – Безбог, Полежан и Десилица. Тогава видяхме и информация, че скулптурът Петър Чорев от Елешница е изваял над селото в една скала Свети Георги Победоносец, след което се свързах с него, обмислихме нещата и той ме помоли за срок от 3 дни, в които да направи един макет. Действително се получи нещо хубаво, и като проект, и като изработка, и сега имаме един прекрасен макет, който изобразява планината над Добринище с езерата, с вода, която сме пуснали. Изненадващото е, че водата, която тече в тези символични езерца е същата вода, която идва от планината. Радваме се на много посещения. Жалкото само е, че не успяхме да го поставим в активния туристически сезон, но това е една инвестиция в бъдещето.

Фокус: А как всъщност премина летния туристически сезон в Добринище?

Китан Галчев: Можем да отчетем един силен туристически сезон. Той малко се забави, предвид лошото време през месец юни, но като че ли през юли и август нещата бяха наваксани и нощувките, които отчитаме са дори и повече от тези през миналата година.

Фокус: Какви са очакванията Ви за зимния туристически сезон?

Китан Галчев: Зимният туристически сезон до голяма степен зависи от атмосферните условия. Дано да се радваме на много сняг още тази година, тъй като е нормално през декември да имаме хубав сняг, който да продължи чак до април. Имаме готовност за зимния сезон – съоръженията и лифтовете работят. Има още какво да се желае по обслужването, но пистите са готови да посрещнат зимния туристически сезон.

Фокус: По какви инфраструктурни проекти и въобще проекти с външно финансиране се работи в момента?

Китан Галчев: В момента кандидатстваме за подмяна на довеждащия водопровод, защото ние имаме много хубава вода, която е достатъчна, но самият водопровод е доста остарял и трябва да се подмени. Много е важна за нас и инфраструктурата, защото без инфраструктура няма как да се развива туризма. Основните ни цели с Община Банско са подобряване инфраструктурата на Добринище. Тук смело мога да кажа, че виждаме добро отношение от Общината и най-вече от кмета – г-н Георги Икономов. В момента асфалтираме две улици изцяло. За догодина смятаме да асфалтираме още 4 улици. Другите обекти, върху които работим са спортни площадки, детска градина, спортни площадки в училището и т.н.

Имаме богата културна програма, която се провежда основно през летния сезон – като се започне от празника Гергьовден. Традициите по Гергьовден са запазени много добре още от миналото. Пресъздаваме обичая топене на китки. На самия празник почти 2/3 от населението на Добринище се облича в народни носии. Гостите, които идват на Гергьовден в Добринище вече свикнаха да идват с народни носии също и се получава един прекрасен празник. Провеждаме фолклорна програма „Добринишко лято“ всяка събота през месеците юли и август. Изявяват се самодейни състави от цяла България и съседните страни Македония и Гърция. Също така имаме Международен фолклорен фестивал „Шарена стомна“, който предстои на 6 октомври. Очакваме около 800 участници.

Натали СТЕФАНОВА