Китан Галчев, кмет на Добринище: Отчитаме 90 % запълване на легловата ни база през изминалия зимен сезон

Снимка: Pixabay

Китан Галчев, кмет на Добринище в интервю за  Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Добри ли са условията за туризъм в Добринище?

Китан Галчев: Прекрасни са условията за туризъм при нас заради природните дадености, които  имаме. През изминалия зимен сезон ски туризмът се  разви отлично.  Това е така, защото имаме много хубава планина, която позволява ски туризма в района да се развива.

Фокус: Каква е равносметката до този момент за изминалия сезон?

Китан Галчев: Отчетен е един много успешен зимен ски сезон. През изминалия зимен сезон легловата база на туристическата дестинация Добринище  беше запълнена почти изцяло от туристи. Отчитаме 90% заетост на легловата ни база, което е похвално. Този ръст на увеличение на заетите места е отчетен за периода от средата на декември до края на април, включително с Великденските празници.  Имахме един наистина успешен зимен сезон.

Фокус: Увеличил ли се е броя на туристите посетили Добринище през този зимен сезон в сравнение с предходния?

Китан Галчев: Имаме увеличение на туристите, посетили Добринище през изминалия зимен сезон. През последните две години легловата база през двата активни сезона – летния и зимния беше почти напълно заета. Легловата ни база е била заета на 90%, което ще обобщи, че около 3 000 човека са посетили Добринище през този сезон. Популярността на града расте с всеки изминал сезон. Наблюдава се  увеличаване на интереса на чуждестранните туристи, избрали да почиват в региона. Досега в Добринище пребиваваха основно български туристи, но вече имаме интерес и от чужди туристи. Това ще подобри и развие туризма в Добринище.

Фокус: Какво е състоянието на пътната инфраструктура?

Китан Галчев: Инфраструктурата във всяка една туристическа дестинация е най-важната и там винаги има какво още да се желае за нейното подобряване. Всички в региона работят усилено за подобряването на пътните настилки в градовете и малките населени места.  За тази година със собствени средства на Община Банско ще асфалтираме четири улици. Това ще се случи най-вече благодарение на кмета – Георги Икономов. Ще се асфалтират  улиците „Иван Вазов“, „Хан Аспарух“, „Софрони Врачански“ и „Шипка“. По програмата за развитие на селски райони ще бъде асфалтирана една от най-голямата, най-дългата и най-широката улица в Добринище, а именно „Георги Темелков“. Благодарение на общинските средства се подобрява качеството на пътните настилки и пътищата в града, а по този начин се развива ѝ туризма.

Фокус: Предвиждат ли се някакви други ремонти?

Китан Галчев: През следващите месеци предстои саниране на сградата на кметството. Предвиждат се и други ремонти в града през летния сезон. Предстои също изкърпването на дупките на две улици в Добринище. По този начин и благодарение на вложените общински средства ще  се подобри качеството на пътните настилки и пътищата в града с което ще се развива и туризма. Нужда от реновиране има и физкултурния салон в училището, като това ще стане през идните месеци. Предстоят да бъдат извършени ремонти и на други по-малки обекти в Добринище през годината.

Кристина МИТКОВА