Климатологът проф. Георги Рачев: Около Великден времето ще се задържи типично пролетно с температури между 16 и 22 градуса

Климатологът проф. Георги Рачев в интервю за седмичното обзорно публицистично предаване „Метроном” на Радио „Фокус”.

 

Водещ: Страстната седмица предстои от понеделник, в края й е дългоочакваният Великден. Много хора тръгват на път, било то в страната или в близките държави. Какво ще е времето на Великден е въпрос, който си задават много наши слушатели, задаваме си го и ние.

Задаваме го и на следващия ни събеседник – климатологът проф. Георги Рачев, преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Добър ден.

Георги Рачев: Добър ден.

Водещ: Проф. Рачев, какво ще е времето през празничните дни у нас? Слънце или?

Георги Рачев: Времето ще бъде слънце и облаци. И малко дъжд. Тоест времето ще бъде абсолютно пролетно. И трябва да ви кажа, че април месец и пролетта е кошмарът на всички, които се занимават с прогнози на времето. Всичко, което е било вчера, днес може да се окаже невярно. И веднага ще ви го демонстрирам по следния начин. Вчера (бел. ред.: 19 април) в Лондон и в „Хийтроу “ беше 24 градуса, докато тук в България си е доста хладничко. Веднага връщам слушателите на 3 април, когато в Лондон валя сняг. Буквално в рамките на две седмици, което не е типично явление, от сняг до температури от 24-25 градуса, които са на 2-3 градуса от абсолютния максимум, измерен за сто години. Това е времето, изключително е динамично през април месец, такова ще бъде и у нас. Ще се редуват няколко слаби вълни на по-хладно време с много топло. На Лазаровден е доста хладно, малко по-хладно от нормалното. Обаче на Цветница ни очаква доста повече слънце и по-високи температури, които ще бъдат между 15 и 22 градуса. В понеделник още по-топло, във вторник ни очаква едно захлаждане с несъществени повсеместни валежи от порядъка на 5 до 10 литра, но ще стане по-хладничко. В сряда – отново затопляне. В четвъртък и петък – на Разпети петък, температурите твърдо в равнинната част на България ще бъдат над 20 градуса, на някои места ще достигнат 25 градуса. В събота, неделя и понеделник времето ще се задържи отново типично пролетно с температури между 16 и 22 градуса, с превалявания в следобедните часове. Ще имаме две Българии – Западна, където и облачността в следобедните часове и преваляванията ще бъдат значително по-чести, и Източна България, където ще остане по-слънчево, с облаци, но без съществени валежи. Най-важното е събота срещу неделя, когато много хора ще бъдат на църква. Ако са в Западна България, хубаво е да си носят малко чадърче, няма да им е излишно, дори да не прикапе, докато на изток не очаквам валежи. От понеделник започва едно трайно нарушаване на времето, с повече валежи, но вече тези ниски температури, които бяха до този момент, вече няма да са налице. Ще бъде значително по-топло, късноаприлско време. На 1 май очаквам да бъде с температури между 17 и 21 градуса и с превалявания в следобедните часове. Навлизаме в третия месец на пролетта, който се очертава да бъде нормален, както по отношение на температурите, така и по отношение на валежите.

Водещ: И първият, в който няма „р“. Очакваме ли затопляне?

Георги Рачев: Да, определено. И затова веднага ще ви подкрепя, че средните месечни температури за равнинната част на България вече са между 15 и 19 градуса, значително по-топло. И валежите в тази равнинна част са типично летните – с прегърмявания в следобедните часове най-често и те са между 60 и 80 литра на квадратен метър. Слънцето ще бъде значително повече от това, което виждаме през последните седмици, така че ни очаква един много хубав, чудесен май месец, с много слънце и достатъчно влага, така че да се преодолее това сериозно засушаване, което затисна агробизнеса в България през февруари и през март.

Много динамично, интересно, но хубаво време ще бъде през тези четири празнични дни. Все пак тези, които са планирали каквото и да е мероприятие на открито, винаги трябва да имат и един вариант, особено за следобедните часове, предимно за Западна България, че ще има и превалявания.

Водещ: Проф. Рачев, не мога да не ви питам за времето в някои от съседните ни страни. Знаем, че много българи, много наши съграждани предприемат пътувания, когато има струпване на празнични дни, както е в случая. Каква е прогнозата за времето на Балканите?

Георги Рачев: Времето на Балканите ще бъде подобно на това, което споменах в България. Западните Балкани – Македония, Сърбия, до известна степен Северозападна Гърция ще бъдат по същия този начин – топло, слънчево, в следобедните часове с увеличаваща се облачност и с превалявания. Особено в събота и в понеделник над Западните Балкани ще има повече облаци и валежи, дори повече, отколкото е прогнозата в Западна България. На юг в Гърция нещата ще стоят малко по-другояче. От Лариса на юг към Атина нещата ще бъдат с повече слънце и с много по-малко валежи. Егейската част на Гърция и в самия Истанбул вероятността за такива е сравнително малка, а температурите ще бъдат под знака колко близко се намирате до морето. Ако сте навътре в сушата, температурите ще бъдат между 18 и 20 градуса, по-близко до морето ще се усеща ефектът на охлаждане и температурите ще бъдат между 15 и 18 градуса, максималните. Така че отново типично пролетно разнообразно време. Трябва да си носим и дрешка, и чадър. Четирите дни много трудно могат да минат под знака на едно и също време.

Водещ: Споменахте морето. А за тези, които предпочитат планината?

Георги Рачев: В планината до вчера над 1800 метра ще вали сняг. По високите склонове и писти условията за ски са перфектни. Горе е студено, не е започнало снеготопенето, ще има доста слънце, в следобедните часове естествено отново облаци, но ще бъде добро за ски спорт. А тези, които обичат планината за туризъм, ги съветвам рано сутрин и до следобедните часове вече да са се ориентирали към прибиране вкъщи или там, където са се настанили. Времето в гористата част на планините ще бъде удобно за туризъм. Все пак да не забравяме, че това е средата и краят на април, влагата ще бъде навсякъде, ще тече вода. Така че по отношение на обувките не трябва да има никакъв компромис.

Водещ: Благодарим ви много за тази прогноза.

Милослава АНГЕЛОВА